Prisiljen DNK analizom

Njegovo veličanstvo su ‘šarali’: Bivši belgijski kralj Albert priznao izvanbračnu kćer nakon 50 godina

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boel", navodi se u priopćenju.



BRUXELLES – Bivši belgijski kralj Albert II. priznao je danas da je biološki otac kćeri rođene izvan braka prije pedeset godina, nakon DNK analize na koju ga je prisilio sud nakon višegodišnjeg parničnog postupka.


“Večeras je nastupilo olakšanje”, priznala je Delphine Boel preko svoje odvjetnice pošto je slučaj niz godina punio novinske stupce u Belgiji.


Ta 51-godišnja belgijska umjetnica tvrdi da je rođena iz duge veze koju je u 1960-im i 1970-im njezina majka Sibylle de Selys Longchamps održavala s Albertom, tada prijestolonasljednikom koji je od 1959. bio u braku s Paolom Ruffo di Calabria.




Bivši kralj kojemu je 85 godina a vladao je od 1993. do 2013., sve dosad je nijekao očinstvo. No u svibnju 2019. morao se podvrgnuti DNK testu po odluci žalbenog suda u Bruxellesu. Rezultat testa je u prvo vrijeme trebao biti tajan, ali u ponedjeljak navečer njegovi su odvjetnici neočekivano objavili priopćenje.


“Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boel”, navodi se u priopćenju.


Kralj Albert II. je 2013. abdicirao u korist starijeg sina Philippea kada je imao 79 godina.


Jedan od njegovih odvjetnika rekao je za belgijsku televiziju RTBF: “Pravna bitka se ovdje završava i on priznaje Delphine Boel kao svoje četvrto dijete”.


Televizija RTL navodi da Boel ima pravo na “četvrtinu onoga na što imaju pravo druga djeca” nakon kraljeve smrti, nakon nedavne izmjene zakona o nasljeđivanju u toj zemlji.


No Delphine Boel neće primati apanažu i neće imati pristupa prijestolju jer belgijski ustav predviđa da nasljednici krune moraju biti rođeni u braku.