Kritike oko donacije udžbenika

Nikolićev odgovor Josipoviću: “Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji”

Bojana Oprijan Ilić

Srbijanski predsjednik naveo je da “Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima izjasniti se kako žele”. Milanović tvrdi da Nikolićeva donacija bunjevačkim Hrvatima nije korektna



BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić,  odgovarajući na kritike predsjednika Hrvatske  Ive Josipovića o donaciji udžbenika za Bunjevce u Vojvodini, naveo je da “Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima izjasniti se kako žele”. On je istaknuo kako je legitimno  da Bunjevci  iskoriste  to pravo i ocijenio  reagiranje Josipovića “donekle razumljivim,  obzirom na to da je u predizbornoj kampanji”.


“Ja nikada nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar osobnog stava i opredjeljenja”, naveo je predsjednik Srbije u izjavi za medije.  Nikolić je postavio pitanje zašto  Josipović Bunjevce naziva bunjevačkim Hrvatima.  “Ako im to pravo priznaje i gospodin Josipović, zašto ih naziva bunjevačkim Hrvatima? Pod pojmom američki Hrvati se podrazumijevaju Hrvati koji žive u Americi. U kojoj to zemlji žive bunjevački Hrvati”, pita  Nikolić  koji objašnjava da je darovao udžbenike bunjevačkim osnovcima a da je  njihove autore imenovao Bunjevački nacionalni savjet uz odobrenje  šest prosvjetnih institucija Republike Srbije. 


Hrvatski premijer Zoran Milanović u utorak je u Skoplju ocijenio da postupak s ćirilicnim udžbenicima darovanim bunjevačkim školarcima u Srbiji možda »nije baš najkorektniji« i da on to ne bi učinio, a glede izgradnje Pelješkog mosta ocijenio je da će se puno više znati za najviše mjesec dana.»To je očito napravljeno s nekom namjerom, ajmo reći da nije baš najkorektnije«, rekao je Milanović u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentira donaciju udžbenika na ćirilici srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića djeci u Vojvodini koja izučavaju bunjevački govor, što je izazvalo kritiku predsjednika Ive Josipovića i žestoku reakciju HDZ-a.»Ako su se bunjevački Hrvati, odnosno Hrvati u Vojvodini i Srbiji, očitovali o tome, oni najbolje znaju da li ih to, i koliko, smeta«, kazao je Milanović koji boravi u Skoplju u jednodnevnom radnom posjetu Makedoniji.»Ja znam da tako nešto ne bih napravio, iako se zna koliko sam se borio za ravnopravnost pisama u Hrvatskoj. Ali postoji neka granica pristojnosti«, istaknuo je premijer.Na novinarski upit da komentira informaciju da je potpredsjednik vlade Branko Grčić u Bruxellesu dobio dobe vijesti glede Pelješkog mosta, Milanović je ustvrdio da se na problemu povezivanja Dubrovnika i sjevernog dijela dubrovačke županije radi uporno od početka mandata ove vlade.»Nakon svih analiza naš favorit je most koji povezuje EU s jedinim njezinim kopnenim dijelom, ne otokom, koji nije kopneno povezan s ostatkom Unije, a to je Dubrovnik i dubrovačko primorje«, kazao je Milanović, napomenuvši da se istodobno, za što su angažirana velika sredstva EU-a, radi na dogradnji i unaprjeđenju dubrovačke zračne luke, što je investicija od gotovo 200 milijuna eura.«Jučerašnja vijest iz Bruxellesa je jako dobra jer će se financirati i zračna luka i prometno povezivanje čvrstim objektom Dubrovnika i sjevernog dijela županije«, kazao je.»Tu nema previše opcija. Naš favorit je most, ali što će to točno biti, još moramo pričekati da se u sljedećih najviše mjesec dana završe sve te studije«, rekao je predsjednik hrvatske vlade. (Hina)





“Riječ je o izbornom predmetu “Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture” u osnovnim školama u mjestima gdje živi bunjevačka nacionalna manjina”,  veli Nikolić. On dalje konstatira da  “Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvaća”.


Podsjetimo,  predsjednik Josipović  kritizirao je ranije donaciju udžbenika , kako je naveo, bunjevačkim Hrvatima u Vojvodini koji su na ćirilici ocjenjujući da to “govori o kontinuitetu politike koja asimilira ti Hrvate u Srbiji”  te da je riječ o “nekorektnom potezu koji se treba ispraviti”.