Reakcija predsjednika Srbije

Nikolić: Milanovićeve riječi me podsjećaju na ono što je o nama mislio i kako je djelovao Ante Pavelić

Hina

Reuters

Reuters

»Poručujem onima koji u Hrvatskoj imaju utjecaja i koji ovo mogu zaustaviti – zaustavite ovo! To što Srbija šuti nije znak da je Srbija slaba, nego je znak da Srbija želi živjeti u miru sa svima, pa i s Hrvatskom«, rekao je Nikolić, objasnivši kako misli i na Srbe u Hrvatskoj »koji bi zbog ovakvih izjava mogli ponovno biti predmetom progona«.



Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je u četvrtak od hrvatskih dužnosnika »koji imaju utjecaja« da zaustave uvrede na račun Srbije, ocijenivši kako ga riječi bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića da su Srbi »šaka jada« podsjećaju na ono što je o Srbima mislio i kako je djelovao Ante Pavelić.


»Te njegove (Milanovićeve) riječi me podsjećaju na ono što je o nama mislio i kako je prema nama djelovao Ante Pavelić i bojim se da protok više desetljeća uopće nije utjecao na mnoge ljude u Hrvatskoj«, rekao je Nikolić, komentirajući izjavu bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovic´a o Srbima, izrečenu na sastanku s hrvatskim braniteljima koji je tajno sniman.


Nikolić je poručio da Srbija i dalje pruža ruku pomirenja i neće »zatvarati granicu niti svoje odnose sa Hrvatskom«.




»Mi dalje pružamo ruku pomirenja. Ponavljam, od Hrvatske ovisi da li ćemo mi imati dobre odnose ili ne – Srbija je uvijek spremna«, naglasio je Nikolić, poručivši utjecajnim dužnosnicima u Hrvatskoj da zaustave retoriku koja diže tenzije.


»Poručujem onima koji u Hrvatskoj imaju utjecaja i koji ovo mogu zaustavitti – zaustavite ovo! To što Srbija šuti nije znak da je Srbija slaba, nego je znak da Srbija želi živjeti u miru sa svima, pa i s Hrvatskom«, rekao je Nikolić, objasnivši kako misli i na Srbe u Hrvatskoj »koji bi zbog ovakvih izjava mogli ponovno biti predmetom progona«.


»Srbija na to sigurno ne bi smjela gledati kao da se ne događa i ne bi mogla ostati ravnodušna«, rekao je Nikolic´.


Srbijanski predsjednik ocijenio je da se u hrvatskim kampanjama uvijek mogu očekivati »najžešći mogući napadi, ne toliko na Srbiju koliko na Srbe kao narod, kao naciju, zato što se u Hrvatskoj još uvijek tako dobivaju veliki politički bodovi«.


»Na tome se stvara nekakav uspjeh, a to je neuspjeh. Ako na mržnji prema jednom narodu formirate svoju unutarnju politiku i nagovještavate kakva će ta politika biti prema susjednoj državi, onda to znači da Hrvatska i dalje srlja u ponor i da ne pomažu upozorenja iz Srbije, iz EU, preko Atlantika, od mnogih država, od mnogih ljudi koji žele dobro zemljinoj kugli«, ocijenio je srbijanski šef države.


Nikolić je, u povodu Milanovićevih ocjena i komentara u razgovoru s hrvatskim braniteljima, rekao kako »sa žaljenjem prati događanja u susjednoj državi«, ocijenivši kako »napori Srbije da uspostavi dobre odnose, da iza leđa ostavi svu lošu povijest srpsko-hrvatskih odnosa, nisu urodili plodom«.Nikolić je rekao kako ne zna šta je pravi motiv Milanovićevih izjava, osim kampanje, naglašavajući da Milanović »nije običan političar«, već čovjek koji ponovno želi biti na čelu hrvatske vlade.

»Milanović nije običan političar, to je čovjek koji računa da bi ponovno mogao formirati Vladu Hrvatske poslije izbora i već je nagovijestio koliko bi pogubni bili potezi njegove Vlade po srpsko-hrvatske odnose«, prokomentirao je Nikolić.


Srbijanski elektronički mediji i portali objavili su tonske snimke Milanovićeva razgovora s braniteljima, a njegove izjave prenijeli su i današnji tiskani mediji, ali s vidno manje pozornosti koju su posvetili prijeporima srpskih i hrvatskih dužnosnika prehodnih dana.


Mirnji tonovi uočljivi su napose u tabloidima, u kojima prethodnih dana nisu izostajali uvredljivi epiteti te spominjanje ustaške politike. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da će se ministri u njegovoj vladi ubuduće »maksimalno suzdržavati« od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika, ali će Srbija nastaviti provoditi politiku mira i dobrosusjednskih odnosa, uz očuvanje integriteta i suvereniteta države.