Srbijanski predsjednik

Nikolić: Hrvatska bi se trebala pokriti ušima i šutjeti kad se spominju manjine i odnos prema njima

Hina

foto Reuters

foto Reuters

„Čini mi se da se ovako prolongira ulazak u EU jer se pojavljuju države koje nam spočitavaju rješavanje nekih pitanja koja ni sama nisu dobro riješila", rekao je Nikolić



Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je u petak da bi se Hrvatska trebala “pokriti ušima” i šutjeti kad se spominju manjine i odnos prema njima, reagirajući na nedavno hrvatsko blokiranje otvaranja poglavlja u pregovorima Srbije i EU-a.


 “Uostalom, pogledajte u posljednje tri godine koliko su smanjili državni proračun za financiranje i školovanje nacionalnih manjina i sve ostale potrebe”, rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu govoreći o Hrvatskoj.


Hrvatska je u utorak blokirala otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pristupnim pregovorima Srbije i EU-a zbog primjedbi koje ima u vezi s obrazovanjem hrvatske manjine u Srbiji na hrvatskom jeziku. Primjedbe na obrazovanje nacionalnih manjina imala je i Bugarska.


Nikolić je rekao da u Srbiji nitko ne želi na bilo koji način otvarati bilo kakav sukob s Hrvatskom, ali da ima granicu do koje može trpjeti.“Vodu kada pritiskujete i ona pokaže otpor, a kamoli narod kao što je srpski. Tko s nama hoće lijepo – dobit će ljepše, tko s nama ne želi više lijepo – možda nećemo uzvratiti ružno, ali nemoj da očekuje da imamo neku previše dobru suradnju”, veli Nikolić.

Srbijanski predsjednik ocijenio je da srbijanska vlada „radi izvanredno“, da je sada na ispitu EU i da će se vrlo brzo vidjeti da li Hrvatska, blokirajući Srbiju, provodi svoju volju ili služi da bi se opravdao zamor proširenja EU, ocjenio je Nikolić.


 “Nemoguće je da je 27 država na jednoj strani, a jedna država na drugoj i da je ona u pravu i da se to toliko poštiva”, rekao je Nikolić i dodavši kako će se uskoro vidjeti točne namjere EU.


On je poručio da Srbija nikada neće odustati od EU jer je cilj bolji život i članstvo u EU ali i da je sada na EU je da kaže žele li stvarno tamo Srbiju pošto je postalo sasvim jasno da zahtjev u vezi sa neovisnošću Kosova ne bi mogao proći.


„Čini mi se da se ovako prolongira ulazak u EU jer se pojavljuju države koje nam spočitavaju rješavanje nekih pitanja koja ni sama nisu dobro riješila”, rekao je Nikolić.