Sve oštrije

Nikolić: Gotovina bi da se Srbi okupe pa ih opet protjera i pobije?; Josipović: Neka se ohladi

Bojana Oprijan Ilić

Uvijek ću biti optuživan za oštre riječi, a Hrvati nekažnjeni za svoje zločine, kaže Nikolić



BEOGRAD Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u invervju Kuriru ocijenio je da odnosi s Hrvatskom “ne idu dobro” te pojasnio kako je hrvatski predsjednik Ivo Josipović čekao presudu generalima Gotovini i Markaču kako bi pozvao Beograd na razgovor i to iz pozicije predsjednika naroda koji nije ni za što osuđen, dok bi Nikolić bio predsjednik naroda koji je činio zločine. 


“Do presude je tražio razloge zašto da se ne pomirimo. Sve priče da je ljut zašto što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu”, tvrdi Nikolić.


Osvrnuo se i na poziv generala Gotovine Srbima da se vrati u Hrvatsku, koji je prenio upravo Kurir. 




“Što hoće – da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao. Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se reći – to vam je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda – u hrvatskom i srpskom”, kazao je Nikolić. Tvrdi kako su Srbi priznali zločin kada su uhapsili Mladića i donijeli rezoluciju o osudi zločina, a “Hrvati znaju da je zločin počinjen u Oluji strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što nitko nije kaženjen za to”. 


“To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi do sada možda strijeljao svoje pojedince koji kažu – stanite ljudi, pa to je bio zločin”, kaže srbijanski predsjednik, ipak priznajući da je potrebno naći načina za suradnju s Hrvatskom u ekonomskom smislu. “Ali očigledno da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno surađivati”, zaključuje.Nikolić se ne boji ni osude za oštre riječi. 

“Pa nek me otpuže. Uvijek ću biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine proći nekažnjeno”, kaže Nikolić, zaključujući da je bi, da su u Srbiji proslavili “ovako nešto, kao što je Hrvatska proslavila, ne bi nikada u povijesti zaslužili biti članicom EU-a”. Najavio je da će on i Vuk Jeremić “prebrojati koliko su Srba Hrvati pobili još od Drugog svjetskog rata” jer je “nepristojno Srbiju držati po strani od EU, a Hrvatsku primiti u Uniju”.


To što još nisu počeli pregovore s EU, tvrdi, “znak je da ih čeka neki novi uvjet”. 


Josipović: : Sjest ćemo za isti stol kad promijeni retoriku


Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u srbijanskom dnevniku »Kurir« o tome da je »Oluja« zločin ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja s Hrvatskom te da će s Nikolićem sjesti za stol tek kada promijeni retoriku.


»Mi u Hrvatskoj, zagovarajući istinsko pomirenje, stalno spuštamo loptu na zemlju, govorimo o našim dobrim europskim željama, ali susjedi tj. predsjednik Nikolić vidi drugačije situaciju. Mislim da ovakvi nastupi sigurno ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja«, prokometirao je Josipović za Hrvatski radio Nikolićevu izjavu kako se nakon haaške presude s državom koja slavi svoj zločin (Oluju) ne može iskreno, otvoreno i srdačno surađivati.


Dodao je i kako gotovo da ne vjeruje da su takve izjave kakve je Nikolić dao u intervju »Kuriru« dane od političara koji vodi zemlju koja želi biti biti europska.


Upitan kada će sjesti sa srbijanskim predsjednikom za zajednički za stol Josipović je odgovorio da nakon njegovih posljednjih poruka to ne bi imalo puno smisla.



Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zauzela se u ponedjeljak u Zagrebu za nastavak suradnje sa Srbijom i smirivanje napetosti nakon oslobađajuće presude Žalbenog vijeća Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kojom Beograd nije zadovoljan.


 »Mi surađujemo u nizu stvari koje možda u ovome trenutku nisu politički tako vidljive i tako osjetljive, ali su važne za dvije susjedne zemlje«, kazala je Pusić u izjavi za novinare, na marginama četvrtog Foruma civilnog društva zapadnog Balkana, otvorenog u ponedjeljak u Zagrebu.


»Povijest nas uči da je neobično važno između susjeda, naročito naših dviju susjednih zemalja, držati komunikaciju, držati kontakte, surađivati na onim temama na kojima možemo i voditi politički proces a ne ga prepustiti stihiji«, dodala je, zauzevši se za »odgovorni leadership« u cilju »rješavanja, stišavanja tenzija« i »postizanja onoga što je moguće u datim okolnostima«.



Treba ohladiti situaciju, spustiti loptu na zemlju a za susrete će, kad se steknu uvjeti odnosno kada Nikolić promijeni retoriku, biti dovoljno vremena, naglasio je hrvatski predsjednik.


Ocjenjujući kako je tijekom protekle dvije-tri godine napravljen ozbiljan pomak u hrvatsko-srpskim odnosima Josipović je ustvrdio kako je šteta što Nikolić i neki drugi dužnosnici u Srbiji sa svojim izjavama i postupcima zaustavljalju taj proces.


»Ako baš ne možemo napredovati u tim odnosima, a moje očekivanje je bilo da napredujemo, (hajde) da barem ne rušimo ono što je postignuto. Ja se nadam da će biti dovoljno mudrosti da se i s druge strane Dunava shvati da su dobri odnosi zajednički interes«, poručio je.


Obeštetiti Gotovinu i Markača


Na pitanje zašto zločini nakon Oluje nisu bili dovoljno istraženi Josipović je kazao kako je to bila jedna od ozbiljnih pogrešaka. »Pogreška je bila što su se prvo zločini dopustili. Neke zločine ne možete spriječiti, ali trebalo je poduzeti više preventivinih mjera«, naglasio je dodavši kako su žrtve hrvatski državljani, a kuće koje su popaljene su kuće ovdje u Hrvatskoj koje uostalom sad obnavljamo o svom trošku.


»Hrvatska nije smjela dopustiti da se ti zločini dogode u toj mjeri, a kada su se dogodili trebalo je odmah reagirati«, ustvrdio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija »S Predsjednikom uz kavu«.


Po njegovom mišljenju Hrvatska bi trebala obeštetiti generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.


»Mi imamo mehanizam, postoje propisi koji uređuju kakva i kolika naknada pripada onima koji su neosnovano bili pritvoreni«, naglasio je dodavši kako su generali Gotovina i Markač zasigurno heroji Domovinskog rata no, kazao je, nisu i jedini jer smo imali puno ljudi koji su dali velik doprinos u Domovinskom ratu.


MVEP: Neugodno smo iznenađeni 


Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova »neugodno je iznenađeno« izjavama srbijanskoga predsjednika Tomislava Nikolića u intervjuu Kuriru, jer te izjave »nimalo ne pridonose normalizaciji odnosa u regiji« i loša su poruka za odnose Hrvatske i Srbije, kaže se u ponedjeljak u priopćenju MVEP-a.


Nikolić je dao intervju dnevnome listu Kurir i u njemu, u vezi s nedavnim oslobađanjem hrvatskih generala na Haaškome sudu, Hrvate opisao kao »narod na pogrešnom putu«, a riječi Ante Gotovine o povratku Srba u Hrvatsku opisao kao »cinične«.


»Odlučno odbacujemo sve tvrdnje o Hrvatskoj izrečene u intervjuu. Hrvatska je zemlja koja poštuje i poštovat će pravosudne institucije, kao jedini mogući način funkcioniranja države. Takav stav je u temeljima uspostavljanja pravne države, koja je, između ostalog, i pretpostavka članstva u EU-u«, kaže se u priopćenju.


»Neslaganje s presudom Haaškog tribunala stvar je osobnog stava svakog pojedinca pa tako i predsjednika Nikolića. Međutim, smatramo važnim još jednom istaknuti kako je Hrvatska prihvatila suradnju s Tribunalom, donijela je i Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, a sve je svoje obveze je ispunila, u skladu s međunarodnim pravilima, pravom i obvezama. U slučaju Gotovina i Markač, presuda Haškog suda nedvojbeno konstatira da te dvije osobe nisu odgovorne za ratne zločine počinjene za vrijeme rata na teritoriju Hrvatske te da se u operaciji Oluja nije radilo o udruženom zločinačkom pothvatu«, kaže se u priopćenju.


MVEP podsjeća da su visoki hrvatski dužnosnici više puta naglasili kako to ne znači negiranje zločina koji su pojedinci počinili na hrvatskom teritoriju, ni s hrvatske ni sa srpske strane. »Također, više smo puta naglašavali kako ni zločin ni počinitelj nemaju nacionalnosti, upravo suprotno – svaki počinitelj bez obzira na nacionalnost bit će kažnjen za zločin koji je počinio«.


»Hrvatsko pravosuđe procesuiralo je i nastavlja procesuirati pojedince osumnjičene za pojedine zločine. Neki od tih postupaka završili su pravomoćnim presudama i krivci služe ili su odslužili zatvorske kazne«, kaže se u priopćenju i dodaje da je uvijek riječ »o konkretnim pojedincima i konkretnim zločinima«, a ni u kojem od tih slučajeva »nije optužen hrvatski ili srpski narod, odnosno Hrvati ili Srbi«.