Na Bliskom istoku raste broj kriznih žarišta – slijedi Jordan

Nezabilježen napad na kraljicu Raniju

Jagoda Vukušić

Plemenski vođe su kraljicu krizitirali zbog krugova kojima se okružila kao i zbog korupcije kojoj je upravo ona najviše kumovala



AMMAN Pod utjecajem zbivanja u susjedstvu, ali i već iskazanog nezadovoljstva u zemlji, 36 plemenskih vođa Jordana odlučilo se na dosad nezabilježen napad na kraljevsku obitelj.


Doduše ne na kralja Abdulaha II već na njegovu suprugu kraljicu Raniju i to zbog njenog miješanja u vođenje države te životnog stila.


U izjavi koju prenosi CNN plemenski vođe su kraljicu krizitirali zbog krugova kojima se okružila kao i zbog korupcije kojoj je upravo ona najviše kumovala.




Usporedili su je sa suprugama egipatskog predsjednika Mubaraka i bivšeg tuniskog predsjednika Ben Alija zbog kojih je navodno i došlo do pobune.


Oni međutim misle da je stanje s Jordanom još gore te da će ako se korupcija ne počne kažnjavati prosvjednici zauzeti i jordanske trgove i ulice. 


Plemena u Jordanu čine oko 40 posto stanovništva i dosad su se deklarilala kao najsnažniji potporanj Hašemitskoj monarhiji. 


Kralj Abdulah se na čelu zemlje nazali 12 godina i iako je zemlja za vrijeme njegove vladavine doživjela veliki ekonomski napredak ona je i dalje najsiromašnija među bliskoistočnim državama, pa su kriza i korupcija dvije teme zbog kojih već neko vrijeme kralj trpi kritike.


Na prosvjede u Tunisu i Egiptu  Abdulah je reagirao brzo, smjenom vlade i javnim zahtjevom novom premijeru da se odlučno uhvati u koštac s korupcijom te potakne političke reforme.


Kraljica Rania poznata je po svom humanitarnom radu, no upravo to, između ostalog, i smeta plemenske vođe koji traže da se javno objave donacije koje iz inozemstva stižu u Jordan  te da se, što je još važnije, kaže kako se i u što troše.


»Odbijamo da se na račun ovog naroda uljepšava image kraljice Ranije«, navode u svom prosvjednom pismu predstavnici beduinskih plemena. Činjenica je međutim, da Rania, Palestinka po rođenju nikada nije bila omiljena među Beduinima.