Izraelski premijer odbacio prijetnje

Netanyahuu obezvrijedio prijetnju Palestinske samouprave

Hina

"Moraju odlučiti žele li biti raspušteni ili se ujediniti s Hamasom, a kad budu željeli mir neka nam to daju na znanje", izjavio je Netanyahu



“Palestinska samouprava koja je jučer prijetila raspuštanjem, danas govori o ponovnom ujedinjenju s Hamasom. Moraju odlučiti žele li biti raspušteni ili se ujediniti s Hamasom, a kad budu željeli mir neka nam to daju na znanje”, izjavio je Netanyahu kasno u ponedjeljak u govoru kojim je obilježen završetak proslava židovskog Uskrsa.


Skupina palestinskih pregovarača izvijestila je prošlog tjedna američkog posredovatelja Martina Indyka da bi Palestinci mogli odlučiti raspustiti Samoupravu pod vodstvom predsjednika Mahmuda Abasa čime bi na Izrael pala odgovornost upravljanja njihovim teritorijem u svojstvu okupatorske sile.


Sjedinjene Države ocijenile su da bi raspuštanje Palestinske samouprave bilo “ekstremno” i američka financijska pomoć Palestincima mogla bi biti dovedena u pitanje.




Palestinci su zadnjih godina već spominjali mogućnost raspuštanja Samouprave, osnovane nakon Sporazuma iz Osla 1993. godine radi upravljanja autonomnim područjima, ali ovo je prvi put da se spominje ta prijetnja nakon nastavka izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora pod okriljem američkog državnog tajnika Johna Kerryja u srpnju 2013.


Ti su pregovori potpuno blokirani i Kerryjeva inicijativa se čini sve više manjkavom.


Palestinci su informirali Indyka da imaju nekoliko opcija ako se nastavi izraelska nepomirljivost. “Postoji opcija ‘predaje ključeva’ Samouprave Ujedinjenim narodima da oni preuzmu odgovornost za palestinskih narod i Palestinu, koja je pod okupacijom, ili da Izrael preuzme punu odgovornost za svoju okupaciju”, naglasio je visoki neimenovani palestinski dužnosnik govoreći o posljednjem susretu američkog izaslanika i palestinskih pregovarača u petak.