Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Odgovor na Ban Ki-moonove kritike

Netanyahu osudio "licemjerje" UN-a: Hamas od djece u Gazi pravi taoce, ali se Izraelu ponovo drži prodika

Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2015. u 10:08 2015-06-19T10:08:45+02:00

Govoreći na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o redovnom godišnjem izvješću o sudbini djece u oružanim sukobima, Ban Ki-moon je snažno kritizirao Izrael zbog smrti stotina palestinske djece tijekom prošlogodišnjeg sukoba u pojasu Gaze i pozvao tu zemlju da osigura zaštitu djeci i civilima

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okomio se u petak na glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona nazvavši "licemjernima" njegove riječi o smrti palestinske djece u ratu u Gazi 2014.

"Ovo je crni dan za UN", kazao je Netanyahu u priopćenju. "Umjesto da istakne činjenicu da Hamas od djece u Gazi pravi taoce kad puca iz škola, UN odluči ponovno održati prodiku Izraelu".

"Očito nema kraja licemjerju", dodao je on.

Govoreći u četvrtak na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o redovnom godišnjem izvješću o sudbini djece u oružanim sukobima, Ban Ki-moon je snažno kritizirao Izrael zbog smrti stotina palestinske djece tijekom prošlogodišnjeg sukoba u pojasu Gaze i pozvao tu zemlju da osigura zaštitu djeci i civilima.

To je izvješće naišlo na kritike kad je objavljeno prošlog tjedna zbog toga što u njemu Izrael i palestinska militantna skupina Hamas nisu uvršetni na popis država i skupina koje krše prava djece.

U izvješću se navodi da je tijekom 50-dnevnog rata u Gazi prošle godine umrlo najmanje 557 palestinske djece i četvero izraelske, dok je ranjeno 4.249 palestinske i 22 izraelske djece.

Ban je u raspravi u Vijeću izjavio kako je "duboko potresen" patnjama djece uzrokovanim izraelskim vojnim operacijama.

"Pozivam Izrael da poduzme konkretne i hitne korake, uključujući i reviziju sadašnje politike i prakse, u cilju zaštite i sprečavanja ubijanja i sakaćenja djece, i da poštuje posebnu zaštitu koju uživaju škole i bolnice", rekao je Ban.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.