Bijela kuća negoduje

Netanyahu ne odustaje od govora u Kongresu 3. ožujka

Hina

Reuters

Reuters

»Odlučan sam održati govor u Kongresu i zato sam odlučio putovati u Washington i predstaviti stajalište Izraela« o iranskom nuklearnom programu, rekao je Netanyahu na izbornom skupu



WASHINGTON/JERUZALEM Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da ne odustaje od obraćanja američkom Kongresu 3. ožujka, što je potvrdio i predsjednik Predstavničkog doma, republikanac John Boehner, unatoč nezadovoljstvu Bijele kuće, prenose agencije.


»Odlučan sam održati govor u Kongresu i zato sam odlučio putovati u Washington i predstaviti stajalište Izraela« o iranskom nuklearnom programu, rekao je Netanyahu na izbornom skupu.


Glasnogovornik Johna Boehnera potvrdio je da je govor zakazan za 3. ožujka, no nije komentirao navode o preinakama tako da Netanyahu govori na zatvorenoj sjednici Kongresa ili u manjim skupinama zastupnika.




Republikanska pozivnica izazvala je nelagodu kako u Izraelu tako i u Sjedinjenim Državama. Smatra se naime da Netanyahu, ‘jastreb’ u pristupu prema Iranu, time zajedno s Republikancima zabada nos u Obamin pristup rješavanja nuklearnog pitanja Irana.


Netanyahuov posjet Kongresu pada u vrijeme izraelske izborne kampanje zbog čega je Obama rekao da ga neće primiti kako ne bi utjecao na kampanju dva tjedna prije izbora u Izraelu.


Obama i Netanyahu nemaju visok stupanj međusobnog razumijevanja. Izraelski čelnici oporbenih stranaka centra i ljevice kao i brojni komentatori zato su pozvali Netanyahua da otkaže govor kako ne bi otežao »specijalni odnos« između SAD-a i Izraela.


Netanyahu odbacuje sve pritiske te ističe da bi »loš sporazum s Iranom mogao ugroziti postojanje izraelske države«.


U studenome su Iran i pregovaračka skupina 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) dogovorili da će do 31. ožujka postići politički sporazum o tehničkim pitanjima iranskog nuklearnog programa, a cjelovit sporazum do 1. srpnja. No pregovori zapinju i nagađa se o novim produžecima, kojih je bilo već dvaput.