Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 6
Sutra: 4° 4° 6
13. prosinca 2019.
Prosvjedi

Neredi i u Bruxellesu: Tisuće prosvjednika protiv UN-ova sporazuma o migrantima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2018. u 17:16 2018-12-16T17:16:08+01:00

 Tisuće ljudi okupile su se u nedjelju u Bruxellesu protiv UN-ova sporazuma o migrantima čiji je cilj potaknuti međunarodnu suradnju kada su migranti posrijedi.
Organizatori kažu da su protivnici sporazuma zasjenili okupljanje manje grupe onih koji su iskazivali potporu sporazumu.
U sklopu većeg prosvjeda, koje su organizirale desno orijentirane flamanske stranke u dijelu Bruxellesa nedaleko od institucija EU-a, okupilo se oko 5500 prosvjednika.
Protudemonstracije su okupile oko 1000 ljudi, a organizirale su ih lijevo orijentirane grupe i nevladine organizacije. One su održane u središtu glavnoga grada Belgije.
Prošlu subotu se najveća stranka koalicije belgijskoga premijera Charlesa Michela povukla upravo zbog spora oko potpisivanja sporazuma o migracijama. No on je kazao da će njegova vlada nastaviti djelovati kao manjinska.

Frankofoni liberal Michel je kazao da je »uzeo na znanje» informaciju o odlasku flamanske stranke N-VA iz koalicije četiriju stranaka formirane 2014. godine te da će izmijeniti sastav vlade. Ta je zadaća iznimno zamršena u dvojezičnoj Belgiji u kojoj se ministarska mjesta moraju ravnopravno raspodijeliti između frankofonih i političara koji govore nizozemski.
Belgiju već u svibnju čekaju izbori pa promatrači očekuju da neće doći do velikih promjena u izbornom kalendaru.
Desničarska N-VA, najveća stranka u parlamentu, objavila je da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel u ponedjeljak odbio njihov zahtjev da se odustane od potpisivanja takozvanog Marakeškog sporazuma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.