Casa Pound

Neofašisti na Dan sjećanja na fojbe oko Trsta postavili sramotne plakate: »Titovi partizani – zločinci i ubojice«

Hina

Akcija, koju je organizirala neofašistička Casa Pound po slovenskim selima i kulturnim ustanovama te manjine, iskazuje netoleranciju prema Slovencima i patnjama koje su doživjeli pod talijanskim fašizmom, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova



LJUBLJANA – Slovenija je kao neprihvatljiv incident osudila isticanje plakata i transparenata koje je u krajevima oko Trsta, u kojima žive pripadnici slovenske manjine, u noći na ponedjeljak postavio neofašistički pokret Casa Pound, povodom Dana sjećanja na fojbe, koji se u Italiji komemorira 10. veljače.


Akcija, koju je organizirala neofašistička Casa Pound po slovenskim selima i kulturnim ustanovama te manjine, iskazuje netoleranciju prema Slovencima i patnjama koje su doživjeli pod talijanskim fašizmom, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova istaknuvši da to zaslužuje osudu vlada demokratske i slobodne Europe te da očekuje reakciju i djelovanje talijanskih vlasti.


Kako prenose slovenski mediji, u Sloveniji se ocjenjuje da je riječ o zabrinjavajućoj pojavi koja nije prva takve vrste.




Slovenija poštuje današnji dan, kad se Talijani prisjećaju svojih žrtava fojbi, ali jednako poštovanje očekujemo i prema žrtvama fašističkog terora, onih koji su se oduprli okupatorskom fašizmu, te posebno civilnim žrtvama koje su masovno umirale u talijanskim koncentracijskim logorima, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.


Iako na samoj komemoraciji Dana sjećanja na fojbe u Trstu ovoga puta nije bilo govora poput onoga koji je lani, u istoj prigodi, u Bazovici kod Trsta, imao tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, kad je na kraju istupa klicao »talijanskoj« Istri i Dalmaciji, i ove je godine bilo izjava relativiziranja povijesnih događaja.


To se ogledalo i u transparentima Case Pound na kojima je pisalo »Titovi partizani – zločinci i ubojice«, prenose slovenski mediji.


U Trstu se u ovoj prigodi pojavio i lider Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je u izjavi novinarima kazao da se zločine prema Talijanima koje u počinili Titovi komunistički partizani ne smije zaboraviti i da zločini nisu počinjeni samo prema Talijanima u to vrijeme nego i prema Slovencima i Hrvatima, onima koji su tretirani političkim protivnicima, objavila je Slovenska televizija.


Fojbe (kraške jame) mjesta su stradavanja civilnih i vojnih žrtava u 2. svjetskom ratu na prostoru Istre i sjeveroistoka Italije. Prvi val stradanja Talijana dogodio se nakon rujna 1943. kad je kapitulirala fašistička Italija, a drugi nakon kraja rata 1945. kad je došlo do egzodusa Talijana, ali i dosta Hrvata i Slovenaca iz područja koja su pripala tadašnjoj Jugoslaviji.


Suvremena talijanska historiografija te događaje tumači kao etničko čišćenje Talijana i njihov progon koji su potaknule komunističke jugoslavenske vlasti.