Prosvjedi zbog američkog filma koji vrijeđa islam

Nemiri se šire: Pet prosvjednika ubijeno u Libanonu, Sudanu i Tunisu; prosvjedi i u Sarajevu

Hina

U Kartumu je oko 5 tisuća islamista napalo britansko i njemačko veleposlanstvo. Zgrada njemačkog veleposlanstva je zapaljena, skinuta je njemačka zastava i zamijenjena islamističkom



KARTUM/TUNIS Tri su osobe poginule, a 28 ih je ozlijeđeno u neredima koji su u petak izbili oko američkog veleposlanstva u Tunisu, objavio je predstavnik ministarstva zdravstva, a prenosi France Presse.


Prosvjednici su zapalili i američku školu u Tunisu, Reutersov novinar javlja da su stotine bijesnih zbog filma koji vrijeđa proroka Muhameda upali su američko veleposlanstvo i sukobili se sa specijalcima.Napadači na veleposlanstvo vikali su »Obama, Obama, mi smo svi Osame.  


Jedan prosvjednik je ubijen u petak u Kartumu kada je policija pokraj američkog veleposlanstva pokušala rastjerati sudionike prosvjeda protiv američkog filma koji vrijeđa islam, doznaje se od pripadnika sigurnosne službe.


Žrtvu je pregazilo policijsko vozilo koje se zaletjelo u skupinu prosvjednika što su kamenjem gađali redarstvene snage, izvijestio je novinar agencije France Presse s mjesta događaja.Redarstvene snage su nešto ranije suzavcem pokušale rastjerati destak tisuća prosvjednika koji su pošli prema američkom veleposlanstvu, pošto su već bili napali njemačko i britansko, javio je novinar.Sukob policije i prosvjednika izbio je kada su se potonji pokušali približiti zgradi veleposlanstva zasipajući policiju kamenjem. Nešto ranije, oko 5.000 islamističkih prosvjednika zapalilo je njemačko veleposlanstvo pošto su iščupali njemačku zastavu i na njezino mjesto izvjesili islamističku.Pošto su zatvorili prometnicu kako bi onemogućili dolazak vatrogasnih ekipa, ove su se na kraju ipak uspjele probiti do zgrade i počele gasiti požar.Prosvjednici su napali i zgradu veleposlanstva Velike Britanije u susjedstvu nezadovoljni zbog filma objavljenog na internetu koji vrijeđa islam a potaknuo je val prosvjeda u mnogim zemljama.Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je te prosvjede za AFP.

Deseci tisuća muslimana protestirali su u petak diljem arapskog svijeta i Azije zbog filma proizvedenog u SAD-a koji vrijeđa islam, a tijekom demonstracija zabilježena su i nova nasilja.


U Libanonu je oko 300 islamista zapalilo jedan američki restoran brze prehrane u Tripoliju, a u Sanai je policija pucala u zrak ne bi li tako rastjerala nekoliko stotina demonstranata koji su se približili američkom veleposlanstvu. U sukobima na sjeveru Libanona ubijen je jedan prosvjednik, a 25 ih je ozlijeđeno.


Policija je u Jemenu koristila i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su spalili američku zastavu i tražili odlazak američkog veleposlanika.U četvrtak je u sličnim nemirima u Jemenu poginule četiri osobe.



Libija je privremeno zatvorila zračni prostor iznad Bengazija zbog toga što islamisti pokušavaju srušiti američke bespilotne letjelice.Prije tri dana u napadu su ubijeni američki veleposlanik i još trojica Amerikanaca. Zatvaranje zračnog prostora potaknulo je nagađanja o tome da SAD šalje specijalne snage i priprema napad na gerilce umiješane u napad na Amerikance. Libijski dužnosnik kaže da špijunski avioni lete nad gradom, fotografiraju i istražuju lokacije radikalnih gerilaca za koje se vjeruje da su isplanirali i u utorak izveli napad na američki konzulat.Gerilci na letjelice pucaju protuzrakoplovnim oružjem pa su vlasti morale zatvoriti aerodrom da zaštite putnike.»Dva američka špijunska aviona noćas su letjela nad Bengazijem, a libijske su vlasti znale za to«, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šarif. »Bili su vidljivi i našli su se na udaru protuzrakoplovnog oružja naoružanih gerilaca«, dodao je. »Zbog toga su snage sigurnosti u Bengaziju odlučile zatvoriti zračni prostor u Bengaziju. Odluka o dopuštanju bilo kakve operacije na libijskome tlu donijet će se u koordinaciji s kongresom i novom vladom«.





Najmanje je pet prosvjednika ranjeno kada je tuniska policija u petak otvorila pucala kako bi spriječila napad na kompleks zgrada američkog veleposlanstva u glavnome gradu Tunisu. Još se ne zna je li policija pucala na prosvjednike pravim ili gumenim mecima.


Veliki požar izbio je unutar kompleksa veleposlanstva u koji je ušlo više stotina prosvjednika gnjevnih zbog zbog američkog filma u kojemu se vrijeđa islam i prorok Muhamed. Prosvjednici su zapalili stabla i polomili prozore na zgradama. 



U Bangladešu je oko 10 tisuća demonstranata u Daki spalilio izraelske i američke zastave, dok je u Indoneziji protestiralo oko 350 radikalnih islamista.


U glavnom gradu Irana, tisuće osoba okupilo se uz uzvike »Smrt Izraelu« i »Smrt Americi«, a i u Kairu se i dalje nastavljaju neredi.


Slične slike vidljive su diljem muslimanskog svijeta. U Siriji se oko 200 demonstranta okupilo ispred zgrade veleposlanstva SAD-a u Damasku, koja je već mjesecima zatvorena. Oni su u tišini nosili transparentne protiv spornog filma.


Demonstracije su zabilježene i u Tunisu i Jordanu.


U Bengaziju je tijekom noći iz »sigurnosnih razloga« prekinut zračni promet, ali u petak su avioni ponovno poletjeli.


U većini muslimanskih zemalja pojačana je sigurnost američkih i zapadnih veleposlanstava, a američke su vlasti uputile upozorenje svojim građanima protiv odlaska u neke od tih zemalja.


Skupina mladića prosvjedovala je u petak ispred središnje Gazi Husref-begove džamije u Sarajevu protiv filma koji ocrnjuje islam.Prosvjednici u Sarajevu istaknuli su transparent na kojemu je pisalo »Smrt filmu Muslimanska nevinost«. Na plakatu istaknutom nakon vjerske službe, uz poziv na uništenje filma, navodni producent filma, izraelsko-američki producent Sam Bacile izjednačen je s književnikom Salmanom Rushdiejem koji je svojedobno zbog svoga romana »Sotonski stihovi« izazvao bijes islamskoga svijeta.Organizatori provjeda dijelili su na izlazu iz džamije letke u kojima su istaknuli da je Bacile Izraelac koji živi u SAD-u te da je pogrdno govorio o muslimanima, kao i da je film snimljen za državu Izrael. Prema navodima medija u BiH, na film se tijekom propovijedi osvrnuo i efendija Ismet Spahić kritizirajući objavu filma te osuđujući nasilje koje je uslijedilo. Pozvao je muslimanske vjernike da ne nasijedaju provokacijama, tvrdeći da je sve koji su vrijeđali Muhameda povijest brzo zaboravila.  

Film »Nedužnost muslimana« potaknuo je u utorak ulične prosvjede u Egiptu i Libiji, nakon čega su se proširili i u druge muslimanske zemlje. 


Silovite reakcije koje je potaknuo film podsjećaju na bijes muslimana nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda 2006. u danskom časopisu.


Film redatelja koji se predstavlja kao američko-izraelski državljanin i koji je, po pisanju američkih medija, koptski kršćanin, film je osrednje kvalitete koji vrijeđa muslimane, prikazujući ih kao nemoralne i okrutne a takvim je prikazan i sam prorok Muhamed.



Muškarac koji je snimio film u kojemu vrijeđa islam i proroka Muhameda, u interviewu objavljenom na kalifornijskoj je radio postaji koja se emitira na arapskom, radio Sawi, izjavio kako nimalo ne žali zbog toga što je snimio film koji je pokrenuo val prosvjeda u brojnim muslimanskim državama.


»Ne, uopće ne žalim. Tužan sam zbog pogibije američkog veleposlanika u Libiji, no ne mogu reći da žalim što sam radio na tom filmu«, kazao je muškarac koji se predstavio kao Nakula Basseley Nakula, 55-godišnji kopt koji živi u Kaliforniji. 


Američki veleposlanik Christ Stevens i još tri visoka američka dužnosnika ubijeni su u utorak, tijekom prosvjeda, u napadu na američki konzulat u Bengaziju.


»Ja sam zaslužan za emitiranje 14-minutnog isječka iz filma, a razmišljam o tomu da objavim i njegovu integralnu verziju. Mojim filmskim uratkom nitko nije manipulirao«, rekao je Nakula za radio Sawu. 


»1994. objavio sam knjigu o islamu, a neki su me ljudi, nakon što su je pročitali, zamolili da po njoj snimim film. To sam i učinio. Poruku šaljem cijelome svijetu, a ne samo muslimanima i nadam se da ćete vidjeti film do kraja prije nego što me osudite«, rekao je.


Nakon Egipta, Jemena i Libije, prosvjedi su se nastavili i u Bangladešu, Sudanu te u Afganistanu.