Izvanredni izbori

Neizvjesno u Kataloniji: I “Građani” i Puigdemont slave pobjedu

Hina

REUTERS

REUTERS

Izraziti zagovornici nezavisnosti osvojili su 70 mjesta a izraziti pobornici cjelovite Španjolske 57 mjesta



Stranka centra Građani, nastala na protivljenju nezavisnosti Katalonije, osvojila je najviše glasova na izvanrednim izborima u Kataloniji no nije uspjela izgurati pobornike republike koji su u parlamentu sa 135 mjesta ostali većina.


»Pobornici nezavisnosti više ne mogu govoriti u ime svih ovdje. Govorili su nam da smo cvijet koji traje jedan dan. No ovime je prvi put snaga za cjelovitost Španjolske pobijedila u Kataloniji, a ta snaga su Građani«, istaknula je Inés Arrimadas, kandidatkinja te stranke za predsjednicu vlade Katalonije. Njena stranka dobila je 37 mjesta u parlamentu. »Predsjednica, predsjednica!«, vikali su stranački simpatizeri a onda zajedno sa članovima stranke skandirali »ja sam Španjolac, Španjolac!«.


Stranka Građani, osnovana 2011. godine, u četvrtak je osvojila najviše glasova što je prvi put u posljednjih 37 godina i uvođenja demokracije da u Kataloniji nije pobijedila stranka za nezavisnost.




Smijenjeni predsjednik katalonske vlade, Carles Puigdemont, poručio je pak iz Belgije kako je rezulatta izbora bio »odgovor katalonskog naroda«.


»Pobijedili smo na izborima u izvanrednoj situaciji. S kandidatima u zatvoru, s vladom u egzilu i bez mogućnosti korištenja istog oruđa kao španjolska vlada«, izjavio je Puigdemont u obraćanju iz Belgije gdje se nalazi i odbija vratiti već dva mjeseca od kada je u katalonskom parlamentu izglasana republika.


»Recept kojeg je Rajoy (španjolski premijer) objasnio Europi je propao«, dodao je Puigdemont. Njegova koalicija Zajedno za Kataloniju osvojila je u četvrtak 34 od 135 mjesta. No zajedno sa strankama Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pobornici nezavisnosti imaju 70 mjesta, dva više od potrebnih za natpolovičnu većinu i formiranje vlade.


Izvanredne izbore sazvala je španjolska vlada nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje republike Katalonije. Bivša katalonska vlada je smijenjena a u Madridu su se nadali da će pobornici nezavisnosti izgubiti većinu u parlamentu što bi zaustavilo pokret za odcjepljenje.


Izraziti zagovornici nezavisnosti osvojili su 70 mjesta a izraziti pobornici cjelovite Španjolske 57 mjesta. Stranka Catalunya en Comú-Podem, podružnica lijevog Podemosa, koju neki smatraju sredinom dobila je samo 8 zastupnika. Očekivalo se, naime, da bi ta stranka koja podržava dogovorni referendum ali se protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti mogla biti prevaga. No razočaravajuće mali broj mjesta pokazao je jasnu podijeljenost na crti nezavisnost-cjelovitost.


»Ovaj rezultat ukazuje na potrebu za nadilaženjem polarizacije. Teško će ovom novom etapom moći upravljati oni koji su izazvali ovu podjelu«, rekao je stranački dužnosnik Xavier Doménech.


Nakon referenduma o nezavisnosti 1.listopada, održanog unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, te intervenciji policije a zatim i smjeni regionalne vlade izabrane 2015., oko 5,5 milijuna birača imalo je uglavnom jasan stav.


Izborima se odazvalo njih 82 posto, a tako snažan odaziv nije nikada zabilježen u toj pokrajini na obali Mediteranskog mora. Nikakvi incidenti, nasilje i provokacije nisu zabilježeni tijekom glasovanja.


Rezultat bi, pak, mogao izazvati glavobolju španjolskom premijeru Rajoyu koji se suočava s najtežom institucionalnim krizom u posljednjih 36 godina. Izbori je vlada sazvala nakon što je posegnula za člankom 155. španjolskog ustava koji nikada dosad nije bio korišten i koji služi za stavljanje pod kontrolu neke od 17 autonomnih pokrajina u slučaju nepoštivanja ustava.


Rajoy je sada taj koji bi trebao dati mandat pobjedniku izbora za sastavljanje nove vlade. Arrimada sa svojim Građanima ne može skupiti potrebnih 68 zastupnika jer su ostale stranke za cjelovitost Španjolske skupile ukupno 29 mjesta. S njenih 37 zastupnika mogli bi doći do nedovoljnih 65. Takvu manjinsku vladu neće na glasanju u parlamentu podržati stranke za nezavisnost. To automatski znači nemogućnost postavljanje vlade sklone cjelovitosti Španjolske.


»Ovo je loš rezultat za Narodnu stranku ali i za budućnost Katalonije«, rekao je Xavier García Albiol, kandidat Narodne stranke desnog centra koja će umjesto dosadašnjih osam imati tri zastupnika. Narodna stranka premijera Rajoya tradicionalno ima slabu podršku u Kataloniji.


Lijevi centar PSOE, koji se s Narodnom strankom mijenja na vlasti u Španjolskoj četiri desetljeća, poručio je kako će se nakon izbora udružiti sa strankama za cjelovitost. »Ovo nije rezultat koji smo očekivali. Nismo uspjeli steći natpolovičnu većinu koja bi bila alternativa bloku za nezavisnost«, rekao je Miquel Iceta kandidat PSC-a, katalonske podružnice PSOE-a.


S druge strane, Katalonska republikanska ljevice (ERC) koja je zajedno s Puigdemontovom strankom upravljala Katalonijom, tvrdi da je obranjena većina u parlamentu premda su stranke za nezavisnost pale sa 72 na 70 zastupnika.


»Republika je pobijedila članak 155. Građani su na ovim izborima glasali za republiku«, istaknula je Marta Rovira, stranački broj dva, nakon što je vođa stranke Oriol Junqueras u pritvoru zbog pobune protiv Španjolske. On je bio potpredsjednik vlade pod čijim je vodstvom izglasana nezavisnost prije dva mjeseca.


Pregovori stranaka oko formiranja nove vlade mogli bi početi 6. siječnja s obzirom na blagdane. Podijeljenost u parlamentu i međustranačke razlike mogle bi otežati pregovore. Jedina čvrsta veza koja ih ujedinjuje jest odnos prema nezavisnosti.


Odugovlačenje s pregovorima i eventualna nemogućnost formiranja vlade mogli bi naštetiti gospodarstvu Katalonije, gdje se proizvede 19 posto roba i usluga u Španjolskoj. Stotine poduzeća premjestila su sjedišta iz Katalonije u posljednja dva i pol mjeseca.


Zasad nije jasno da li će Vrhovni sud dopustiti izlazak Oriolu Junquerasu iz pritvora kako bi preuzeo eventualnu dužnost u novoj vladi. On je zajedno s ostalim bivšim ministrima optužen za pobunu protiv Španjolske, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Proces Junqueras još je u tijeku i on nije osuđen.


Također je nepoznato i hoće li se Puigdemont vratiti iz Bruxellesa jer bi u Španjolskoj mogao biti uhićen. On se nije bio pojavio na saslušanju na sudu u Madridu nego je ostao u Belgiji. Ukoliko, kao što je izgledno, Arrimada ne uspostavi vladu Građana, onda bi mandat za njeno sastavljanje trebao doći u ruke Puigdemonta kao lidera druge stranke po broju dobivenih glasova.