Krvavi prosvjedi

Nastavljaju se sukobi u Nikaragvi, Ortegina policija ubila najmanje deset ljudi

Hina

Reuters

Reuters



Najmanje deset ljudi ubijeno je u Nikaragvi od strane tamošnje policije i paramilitarnih skupina odanih predsjedniku Danielu Ortegi, izvijestila je udruga za ljudska prava, čime nastavlja rasti broj smrtnih slučajeva u nasilnim sukobima u toj srednjoameričkoj državi.


Ubijeni su prilikom napada vladinih snaga na zajednicu Monimbo i grad Masaya, koji se nalazi oko 25 kilometara jugoistočno od glavnog grada Manague, izjavio je lokalnoj televizijskoj postaji Alvaro Leiva iz Nikaragvanske udruge za ljudska prava, ustvrdivši da je »trenutno riječ o više od deset smrtnih slučajeva«.


Kako su za AFP posvjedočili mještani i pripadnici udruga za ljudska prava, Masaya je potpuno okružen, a vladine snage teškom mehanizacijom i oklopnjacima uklanjaju barikade, pri čemu su naoružani i strojnicama, dok im lokalni prosvjednici odgovaraju kamenjem i bombama kućne izrade.




Nikaragvu od travnja potresaju prosvjedi u kojima se traži ostavka predsjednika, a prema nekim procjenama, u njima je dosad smrtno stradalo gotovo 300 ljudi, što predstavlja najkrvavije sukobe u zemlji od završetka građanskog rata 1990. godine.


Prosvjedi su prvotno započeli zbog predložene mirovinske reforme, a iako je predsjednik Ortega, bivši marksistički gerilski vođa, ubrzo povukao prijedlog oni su se nastavili, prvenstveno zbog nezadovoljstva građana represijom i brutalnom reakcijom vlasti kojom je u prvih nekoliko dana prosvjeda usmrćeno 27 ljudi.


Biskupska konferencija Nikaragve (CEN), koja je posrednik u krizi, u subotu je osigurala oslobađanje desetaka studentskih prosvjednika zarobljenih preko noći u crkvi izloženoj oružanoj vatri podupiratelja režima, koji su pritom usmrtili najmanje jednu osobu, izvijestila je udruga za ljudska prava.


Nikaragvanska vlada trenutno nije komentirala najnovija događanja.