Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
20. travnja 2019.
Obračun s "državnim kriminalom"

Nasljeđe Gruevskog: Makedonska policija uhitila bivšeg ministra unutarnjih poslova zbog nasilja u parlamentu

foto: libertas.mk
foto: libertas.mk
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2017. u 15:02 2017-11-28T15:02:35+01:00

SKOPLJE – Makedonske vlasti pritvorile su u utorak bivšeg ministra unutarnjih poslova i nekoliko zastupnika i političkih aktivista, optužujući ih za nasilje u parlamentu u travnju koje je gurnulo tu državu u političku krizu.

Uz Mitka Cavkova, bivšeg šefa policije i ministra unutarnjih poslova, vlasti su pritvorile najmanje trojicu parlamentaraca desne stranke VMRO-DPMNE, te nekoliko stranačkih dužnosnika makedonskog nacionalističkog pokreta koji je predvodio prosvjede u travnju.

Ured tužitelja za organizirani kriminal i korupciju priopćio je da je naredio službenu istragu protiv 36 ljudi, uključujući Cavkova.

»Nakon pregleda i analize dokaza, tužitelj je izdao naredbu za službenu istragu ...zbog sumnje da su počinili terorističku prijetnju protiv ustavnog poretka i sigurnosti«, stoji u objavi ureda.

Prosvjednici su 27. travnja upali u parlament i napali premijera Zorana Zaeva, čelnika socijaldemokrata, nakon što je njegova stranka sa saveznicima iz redova etničkih Albanaca izabrala Albanca za predsjednika parlamenta. Više desetaka ljudi ozlijeđeno je u sukobima s policijom.

Oporbeni VMRO-DPMNE koji je vodio zemlju od 2006. do izbora u 2016. na ova je uhićenja odgovorio pozivom na prosvjed u centru Skoplja kasnije u utorak.

Makedonija je od 2015. do travnja 2016. bila bez funkcionirajuće vlade zbog političkog kaosa uzrokovanog skandalom oko prisluškivanja koji je srušio vladajući blok VMRO-DPMNE-a.

Prosvjedi u travnju bili su najveća kriza u Makedoniji od 2001. kad je zapadna diplomacija povukla tu državu s ruba izbijanja građanskog rata tijekom albanske pobune. Zapad je Skoplju tad obećao put u Europsku uniju i NATO.

Parlamentarna kriza je završila u svibnju kad je Zaev formirao koalicijsku vladu sa strankama etničkih Albanaca koji predstavljaju trećinu od sveukupno 2 milijuna stanovnika u državi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš