Identificiran

Napadač na svećenika u Normandiji bio pod elektroničkim nadzorom nakon što je dvaput pokušao otputovati u Siriju

Hina

Reuters

Reuters



 Jedan od dvojice napadača koji su u utorak u crkvi u francuskoj Gornjoj Normandiji ubili svećenika je francuski državljanin Adel Kermiche, koji je bio pod elektroničkim nadzorom nakon što je dva puta pokušao otputovati u Siriju, priopćio je u utorak navečer državni odvjetnik.


Kermichea (29) je ubila policija nakon što je tijekom jutarnje mise u katoličkoj crkvi na sjeveru Francuske uzeo taoce. Tijekom talačke krize, za koju je poslije odgovornost preuzela teroristička Islamska država, napadači su ubili 86-ogodišnjeg svećenika i ozbiljno ranili jednu osobu.


Pariški državni odvjetnik Francois Molins kazao je da je formalna identifikacija drugog napadača u tijeku, a da je Kermiche identificiran na temelju otisaka prstiju.




Francuski premijer Manuel Valls kazao je da je cilj napadača koji su napali crkvu i ubili svećenika »potaknuti rat religija«.


Govoreći na tv kanalu TF1 Valls je kazao da »kada su napali svećenika, Katoličku crkvu, lako je vidjeti koji je cilj«.


Francuski premijer pozvao je Francusku da ostane jedinstvena istaknuvši: »Naše je oružje demokracija«.


Ubojstvo svećenika napad je na cijelu zemlju, kazao je ranije francuski predsjednik Francois Hollande. »Cilj je naša demokracija, to je cilj, no to će biti i naš štit. Naše jedinstvo je naša snaga«, istaknuo je francuski predsjednik koji je pozvao naciju da ostane jedinstvena u borbi protiv mržnje i ekstremizma istaknuvši da je to »rat koji ćemo dobiti«.