Napad na kanadske muslimane

Napadač na džamiju u Quebecu: Ubojica je student antropologije, simpatizer desničarskih organizacija

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Napad odudara od karaktera Quebeca, gradu s nešto više od 500.000 stanovnika a u kojemu su tijekom cijele 2015. prijavljena samo dva ubojstva, navodi britanska agencija Reuters.



QUEBEC – Osumnjičeni za nedjeljni napad u džamiji u Quebecu u kojemu je ubijeno šest ljudi, a 19 ranjeno u ponedjeljak je optužen po šest točaka za teška ubojstva i pet točaka za pokušaje ubojstava, rekla je lokalna policija.


Osumnjičeni Alexandre Bissonnette (27) bio je prisutan u sudnici quebeškoga suda, objavila je policija na Twitteru.


Bissonetteov Facebook profil, koji je sada zatvoren, pokazuje da je student antropologije i političkih znanosti na sveučilištu Laval. Živi nedaleko od džamije.




Na stranici se vidi da je Bissonette pratio nekoliko desničarskih političara i aktivista, uključujući Marine Le Pen, čelnicu francuske desničarske Nacionalne Fronte.


Ranije, gradski patolog utvrdio je da je šest ljudi ubijeno, od sveučilišnog profesora do vlasnika halal mesnice, u rasponu od 39 do 60 godina.


Bissonnettea su specijalci uhitili oko 20 kilometara od poprišta događaja pošto je nazvao policiju i rekao da je spreman predati se, rekla je policija.


Policija nije htjela govoriti o mogućim motivima pucnjave u quebeškome islamskom kulturnom centru.


»Smatraju da je posrijedi napad pojedinca«, rekao je kanadski izvor povezan sa situacijom.


U Washingtonu, američki vladini stručnjaci smatraju da je napadač najvjerojatnije motiviran mržnjom prema muslimanima, rekao je američki vladin izvor povezan sa službenim izvješćima.


Napad odudara od karaktera Quebeca, gradu s nešto više od 500.000 stanovnika a u kojemu su tijekom cijele 2015. prijavljena samo dva ubojstva, navodi britanska agencija Reuters.


Masovna ubojstva rijetko se događaju u Kanadi, gdje su na snazi stroži zakoni o kontroli oružja od onih u SAD-u. Slučajevi islamofobije posljednjih su godina u porastu u Quebecu.