Namibijska plemena tuže Njemačku zbog genocida između 1904. i 1908. godine

Hina



Potomci plemena Herero i Nama iz današnje Namibije tuže Njemačku u SAD-u zbog genocida koji su njemačke kolonijalne snage izvršile početkom 20. stoljeća i u kojem je ubijeno više od 100 tisuća ljudi. 


Prema optužnici na okružnom sudu na Manhattanu, tužitelji se žale da ih je Njemačka isključila iz rasprave o genocidu koju vodi s Namibijom i najavila kako nagodba između dviju država neće uključivati odštete obiteljima žrtava, čak i ako Namibija dobije odštetu.


“Nema jamstava da će predložena pomoć Njemačke stići ili pomoći manjinskim autohtonim zajednicama koje su izravno oštećene”, tvrdi Ken McCallion, odvjetnik podnositelja tužbe. 




“Ne može biti pregovora ili nagodbe o njima bez da su oni u to uključeni”, dodao je McCallion. 


Tužbom se traži neodređena svota novaca za tisuće potomaka žrtava zbog “neprocjenjivih šteta”.


Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer u petak je rekao da je Berlin priznao genocid i da dvije vlade nešto manje od dvije godine razgovaraju kako se nositi s prošlim kriminalnim djelima Njemačke. 


Njemačka razvojna pomoć Namibiji već je na razini “svjetskog rekorda” po količini sredstava po glavi stanovnika, no razgovori između vlada mogli bi dovesti i do dodatnih isplata, tvrdi Schaefer. 


Genocid se dogodio između 1904. i 1908. godine, dok je Namibija bila njemačka kolonija pod imenom Njemačka Jugozapadna Afirika, nakon što su se plemena Herero i Nama pobunila protiv njemačke vladavine. 


Prema brojnim izvještajima, žrtve su bile podvrgnute groznim uvjetima u koncentracijskim logorima, a lubanje su slane u Njemačku zbog znanstvenih eksperimenata. 


Neki povjesničari to smatraju prvim genocidom 20. stoljeća, a masakr je okvalificiran kao genocid i u izvještaju Ujedinjenih naroda iz 1985. godine. 


Njemačka je već isplatila odštetu žrtvama Holokausta u kojem su nacisti ubili oko šest milijuna židova.