Kraljevska obitelj

Nakon šokantne odluke Harry i Meghan 31. ožujka službeno prestaju s kraljevskim dužnostima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Oni više neće provoditi niti obavljati dužnosti u ime britanske kraljice, no taj će dogovor biti preispitan nakon 12 mjeseci



LONDON Britanski princ Harry i njegova supruga Meghan službeno prestaju djelovati kao viši članovi britanske kraljevske obitelji 31. ožujka, priopćeno je iz ureda para.


Oni više neće provoditi niti obavljati dužnosti u ime britanske kraljice, no taj će dogovor biti preispitan nakon 12 mjeseci.


Harry i Meghan šokirali su kraljevsku obitelj i javnost kada su u siječnju objavili da se žele povući s kraljevskih dužnosti te da žele postati financijski neovisni.




U međuvremenu su se s kraljicom dogovorili o svojoj novoj ulozi. U skladu s dogovorom više ne koriste nazive Njegova i Njezina kraljevska visost, no zadržavaju ih, ostavljajući mogućnost da u dogledno vrijeme promijene mišljenje.


Par koji je na dan venčanja dobio titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa će, kako je rekao njihov glasnogovornik, vrijeme provoditi između Sjeverne Amerike i Velike Britanije te će redovito posjećivati Britaniju, gdje su zadržali dom blizu dvorca Windsor, piše BBC.


Krajem mjeseca stići će u Veliku Britaniju kako bi prisustvovali otprije zakazanim događanjima. Ondje će u veljači i u ožujku sudjelovati u šest događanja, uključujući službu za Dan Commonwealtha 9. ožujka.


Očekuje se Harryjeva prisutnost na Londonskome maratonu u travnju u funkciji pokrovitelja. Par će u svibnju prisustvovati i Invictus igrama u Nizozemskoj.


Zaklada Harry i Meggan registrirala je marku odjeće ‘Sussex Royal’ koju koristi na društvenim mrežama i na internetskim stranicama od lipnja prošle godine.


Par više ne predstavlja kraljicu, a od 1. travnja predstavljat će se putem svoje britanske zaklade, kazao je glasnogovornik, dodajući da će Harry zadržati svoje vojne titule, no one počasne bit će suspendirane.


Pojedinosti o njihovoj novoj dobrotvornoj organizaciji bit će objavljene kasnije, a po riječima glasnogovornika, par će se nastaviti zalagati za iste vrijednosti i ciljeve, uključujući Commonwealth, zajednicu, jačanje položaja mladih, kao i za mentalno zdravlje.


Harryjevi će prioriteti i dalje biti dobrobit muškaraca i žena u vojnoj službi i borba protiv HIV-a, a Meghan će se fokusirati na osnaživanje položaja žena, rodnu jednakost i na obrazovanje