Nezadovoljstvo raste

Nakon pritvaranja Jordija Turulla u prosvjedima u Kataloniji 35 ozlijeđenih

Hina

Jordi Turull / Reuters

Jordi Turull / Reuters

Oko 10.000 ogorčenih prosvjednika krenulo je prema zgradi delegacije španjolske vlade u Barceloni koju su čuvali oklopljeni policajci. Kada su se prosvjednici približili došlo je do naguravanja te su katalonski policajci sa štitovima udarali pendrecima prosvjednike. Kordon policije prepriječio im je zatim put



MADRID U prosvjedima koji su izbili u Kataloniji nakon pritvaranja kandidata za predsjednika katalonske vlade ozlijeđeno je 35 osoba, priopćila je u subotu liječnička služba u Barceloni.


Oko 10.000 ogorčenih prosvjednika krenulo je prema zgradi delegacije španjolske vlade u Barceloni koju su čuvali oklopljeni policajci. Kada su se prosvjednici približili došlo je do naguravanja te su katalonski policajci sa štitovima udarali pendrecima prosvjednike. Kordon policije prepriječio im je zatim put.


»Sloboda političkim zatvorenicima«, istaknuli su prosvjednici na transparentima. Vijorile su katalonske zastave a neki su palili i fotografiju španjolskog kralja.




Istražni sudac u Madridu pritvorio je u petak navečer 51-godišnjeg zagovornika nezavisnosti Jordija Turulla o čijem se imenovanju za predsjednika vlade trebalo glasovati u subotu u parlamentu u Barceloni. On je jedan od 25 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske te organiziranje referenduma o nezavisnosti protivnig španjolskom ustavu. Prijete im višegodišnje zatvorske kazne.


Nakon što je u petak navečer objavljena vijest da je Turullu određen pritvor bez mogućnosti plaćanja jamčevine sazvani su prosvjedi diljem Katalonije.


Pokrajinom na obali Sredozemnog mora upravlja direktno španjolska vlada iz Madrida nakon što je u katalonskom parlamentu 27. listopada izglasano proglašenje republike Katalonije. Španjolska vlada je bila otpustila katalonsku vladu te sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca na kojima su većinu mjesta osvojile stranke za nezavisnost.


Od tada zagovornici nezavisnosti nastoje formirati vladu neuspijevajući imenovati predsjednika vlade. Njihov prvi kandidat Carles Puigdemont nije mogao biti izabran jer mu povratkom u Španjolsku prijeti uhićenje i jer mu sud nije dopustio izbor na daljniju.


Zamjenski kandidat Jordi Sánchez nalazi se u pritvoru pored Madrida i sudac ga je odbio pustiti na uvjetnu slobodu. Sudac je trećeg kandidata Turulla, o kojem se trebalo glasovati u subotu, zadržao u petak navečer u pritvoru odbivši mogućnost plaćanja jamčevine kako bi on mogao doći u Barcelonu. Predsjednik katalonskog parlamenta u subotu je odgodio najavljenu sjednicu.