Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Drugi stupanj opasnosti na snazi

Nakon pretresa u Belgiji podignute optužnice protiv tri osobe osumnjičene za terorizam

Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2016. u 23:12 2016-06-18T23:12:53+02:00

Belgijske vlasti podignule su optužnicu protiv tri belgijska državljanina pritvorena u nizu antiterorističkih pretresa protekle noći a optuženi su za pokušaj terorističkog napada i sudjelovanje u terorističkoj organizaciji, objavio je u subotu ured javnog tužitelja u Bruxellesu.

Muškarci u dobi 27, 29 i 40 godina bili su među 12 osoba privedenih u pretresima. Devet drugih pritvorenih osumnjičenika ispitano je i pušteno.

Pretresi su protekle noći izvedeni u 16 općina, uključujući i Molenbeek, u desecima kuća i garaža, rekao je tužitelj. Oružje i eksploziv nisu pronađeni.

Najveći dio pretresa obavljen je u bruxelleskim općinama, a nekoliko njih i u sjevernoj regiji Flandriji te u južnoj Valoniji.

U Belgiji je i dalje na snazi drugi stupanj opasnosti od terorizma, rekao je premijer Charles Michel. Stanje nije promijenjeno zbog nepotvrđenih novinskih izvješća  koji sugeriraju da ekstremisti planiraju nove napade na Belgiju i Francusku.

Više od 30 ljudi ubijeno je u 22. ožujka, u napadima bombaša samoubojica na bruxelleskom međunarodnom aerodromu i podzemnoj željeznici u belgijskome glavnome gradu. Nekoliko osumnjičenih povezano je s terorističkim napadima u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.