Neovisnost na čekanju

Nakon napada u Londonu prekinute rasprave u škotskom parlamentu

Hina

Reuters

Reuters

»Naš sestrinski parlament je doživio težak incident. Zato do daljenjega prekidamo raspravu«, rekao je zastupnicima predsjednik škotskog parlamenta Ken Macintosh



EDINBURG Škotski regionalni parlament je u srijedu nakon terorističkog napada u Londonu prekinuo raspravu o prijedlogu da ovlasti premijerku Nicolu Sturgeon da zatraži od britanske vlade raspisivanje referenduma o neovisnosti.


»Naš sestrinski parlament je doživio težak incident. Zato do daljenjega prekidamo raspravu«, rekao je zastupnicima predsjednik škotskog parlamenta Ken Macintosh.


Sturgeon, koja optužuje London da ne vodi računa o škotskim interesima tijekom izlaska iz Europske unije, želi da se referendum održi krajem 2018. ili početkom 2019., ili prije zaključenja pregovora s Bruxellesom.




Premda je 62 posto Škota glasovalo za ostanak u EU-u – Britanaca je, ukupno gledano, 52 posto glasovalo za izlazak – Sturgeon je zatražila »jasan demokratski mandat« za raspisivanje tog referenduma.


Škotski parlament trebao joj je dati pristanak tijekom predviđenog glasovanja s obzirom da Škotska nacionalna stranka SNP Sturgeon ima većinu uz potporu zelenih.