Pukovnik Spartacus

Nakon 30 godina na Kubi bivši otmičar zrakoplova se vratio u SAD

Hina

"Teroristilčki čin koji sam počinio me je progonio cijeli živiot", izjavio je za američku televizijsku postaju koja ga je intervjuirala na putu od Havane do Miamija, dodajući da mu je nedostajala obitelj.

MIAMI Bivši pripadnik Stranke crnih pantera, koji je živio na Kubi od 1984. godine, gdje se sklonio nakon što je oteo američki zrakoplov, vratio se u srijedu u Miami i tamo ga je odmah uhitila američka policija.William Potts (56), bivši pripadnik Stranke crnih pantera, optužen je u SAD-u 1985. zbog “zrakoplovnog piratstva” nakon što je oteo zrakoplov 27. ožujka 1984. U četvrtak bi se trebao pojaviti pred saveznim sudom u Miamiju i ako bude proglašen krivim prijeti mu 20 godina zatvora.

Nakon što je 1984. zrakoplov uzletio iz zračne luke LaGuardia i krenuo prema Charlotte, u Sjevernoj Karolini, Potts je zaprijetio da će dići zrakoplov u zrak ako pilot sleti u Miamiju kao što je bilo predviđeno te mu je naredio da se zaputi prema Havani gdje su ga uhitile kubanske vlasti.


U poruci koju je predao stjuardesama, a koju su sačuvale kubanske vlasti, tražio je oslobađanje “braće i sestara u Južnoj Africi” u kojoj je tada na snazi bio apartheid, prosvjedovao je protiv intervencije Washingtona protiv Sandinista u Nikaragvi i tražio je otkupninu od pet milijuna dolara.


Kako javlja CNN, Potts je proveo 13 godina u zatvoru na Kubi. Nakon što je pušten na slobodu započeo je novi život u Havani gdje se oženio, dobio dvije kćeri i preobratio na islam. Nada se da će američke vlasti uzeti u obzir izdržanu kaznu na Kubi kada budu donosile presudu.




“Teroristilčki čin koji sam počinio me je progonio cijeli živiot”, izjavio je za američku televizijsku postaju koja ga je intervjuirala na putu od Havane do Miamija, dodajući da mu je nedostajala obitelj.


William Potts alias William Freeman alias Pukovnik Spartacus u nekoliko je navrata pokušao vratiti se u SAD-e, a 2009. tražio je oprost od američkog predsjednika Baracka Obame.


Vjeruje se da je on jedan desetak posljednjih članova Stranke crnih pantera koji su otimali zrakoplove i koji još žive na Kubi.


Drugi koji su se vratili u SAD-e dobili su dugogodišnje zatvorske kazne ili su preminuli. Kuba je redovito vraćala bjegunce SAD-u od 2006, ali Washington tvrdi da su ih još deseci u toj zemlji.