Novac za mito

Najveća zapljena gotovine u Kini: Milijuni pronađeni u domu dužnosnika

Hina

Kineske vlasti otkrile su 200 milijuna yuana (33 milijuna dolara) predviđenih za mito u domu jednog energetskog dužnosnika, javili su u subotu mediji

PEKING – Kineske vlasti otkrile su 200 milijuna yuana (33 milijuna dolara) predviđenih za mito u domu jednog energetskog dužnosnika, javili su u subotu mediji.Novac je pronađen u domu zamjenika čelnika ureda za ugljen Wei Pengyuana tijekom istrage koja je objavljena u svibnju.

To je najveća zaplijena gotovine u Kini do sada, priopćio je protukorupcijski ured glavnog tužitelja, i kada bi se sastojala samo od novčanica od 100 yuana njihov svežanj bi bio visok 200 metara i težio bi više od tri tone. Četiri od 16 strojeva za brojanje novčanica donesenih da bi prebrojali ovu gomilu su se pokvarila pod teretom posla.


»Postoje neka skrivena pravila među ovim ljudima koji čine određene stvari nakon što prime novce«, rekao je šef protukorupcijskog ureda Xu Jinhui. »Oni čak ne moraju o tome niti govoriti. Zajedno lančano prihvaćaju mito tijekom duga vremena.«


 Wei je jedan od 11 dužnosnika nacionalne energetske uprave pod istragom zbog korupcije, izvijestili su mediji, a šest od njih su primili možda i desetine milijuna yuana mita.Kina je pokrenula kampanju protiv korupcije koja se smatra endemskom pojavom među komunističkim vlastodršcima.