Kao iz filma

Najtraženiji francuski kriminalac uhvaćen 3 mjeseca nakon spektakularnog bijega helikopterom iz zatvora

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Francuski gangster Rédoine Faïd uhvaćen je nakon što je u srpnju pobjegao iz zatvora uz pomoć ukradenog helikoptera.



Najtraženiji francuski bjegunac Rédoine Faïd pronađen je nakon tromjesečne intenzivne potrage na sjeveru Pariza, u društvu brata i dvojice nepoznatih muškaraca, prenosi BBC.


Kriminalac koji sebe zove obožavateljem gangsterskih filmova za koje tvrdi da su ga naučile “zanatu”, svoj je boravak u zatvoru prekinuo 1. srpnja ove godine na vrlo dramatičan, štoviše, filmski način.


Pobjegao je iz zatvora u Reau, sjeveroistočno od Pariza, uz pomoć tri teško naoružana muškarca koja su provalila u sobu za posjete. Muškarci su ga odveli do helikoptera kojeg je vozio instruktor leta, otet od strane kriminalaca za potrebe ovog bijega.




Ovo je Faïdov drugi, i najdramatičniji bijeg, a prvog je puta bio uhićen 1998. godine zbog oružane pljačke.


Do svog bijega iz zatvora služio je 25-godišnju kaznu za organizaciju neuspjele pljačke u kojoj je policajac ubijen 2010. godine.


Sada se nalazi u gradu Creil, a francuski ministar pravosuđa Nicole Belloubet naglasio je da će francuski gangster od sada biti smješten u visoko-sigurnosnu zgradu, uz vrlo strogo nadgledanje.


Danas najpoznatiji francuski kriminalac rođen je 1972. godine, u problematičnim dijelovima Pariza. Devedesetih je bio uključen u brojne oružane pljačke i ucjene.


Rekao je da su holivudski filmovi i uloge poput one Al Pacina u trileru “Scareface”, inspirirale njegov stil života i naučile ga brojnim trikovima.


Tijekom napada na sigurnosni kombi 1997. godine, on i njegovi pomoćnici koristili su maske golmana u hokeju, poput Roberta de Nira u filmu “Heat”.


Jednom je rekao da je gledao taj film stotine puta na DVD-u, a redatelju Mihcaelu Mannu prilikom susreta na Pariškom filmskom festialu priznao je “Ti si bio moj tehnički savjetnik”, prenosi BBC.