Oslabio nakon početnog udara

Najsnažnija oluja u SAD-u od 2005. godine: Harvey će još nekoliko dana harati obalnim područjima i Louisianom

Hina

foto Reuters

foto Reuters

Oluja je već pogodila i oko 20 tisuća putnika na tri kruzera (brodovi na krstarenju) u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je u petak zatvorena luka Galveston u Teksasu



Uragan Harvey polako ali i dalje snažno u subotu prelazi preko Teksasa, u kategoriji jakosti 2, nakon što je poharao obalu po život opasnim vjetrovima i jakim poplavama.


Uragan je u početku bio 4. kategorije i najsnažnija oluja koja je pogodila SAD u više od deset godina. Kopno je prvi put udario sjeveroistočno od mjesta Corpus Christi kasno u petak navečer s vjetrovima koji su dosezali 209 kilometara na sat. Tada je tri sata poslije ponovno pogodio kopno nedaleko od tog grada.


Rano u subotu jakost uragana snižena je na 2. kategoriju i sada se kreće preko dijelova Teksasa brzinom od oko 10 kilometara na sat.




Oluja bi trebala još nekoliko dana harati obalnim područjima i Louisianom, a meteorolozi očekuju više od 90 cm kiše i olujne valove od četiri metra.


Najteže je pogođen grad Rockport od 10.000 stanovnika, od kojih je dvije trećine evakuirano.


Na putu oluje nalazi se gotovo šest milijuna ljudi, kao i mnoge rafinerije nafte.