Avion se srušio na na cestu u blizini zračne luke Mehrabad

Najmanje 38 mrtvih u padu zrakoplova u Teheranu

Hina

Novinska agencija Islamske Republike (IRNA) javila je da je preživjelo osmero ili devetero te kaže da je jedan liječnik rekao kako je jedan ozlijeđeni došao svijesti.



TEHERAN U padu iranskog putničkog zrakoplova Iran-140 tvrtke Sepahan Airlines na letu za Tabas u nedjelju ujutro na cestu u blizini teheranske zračne luke Mehrabad poginulo je najmanje 38 putnika i članova posade, izvijestili su iranski državni mediji.


Prvotna izvješća navela su da je svih 48 putnika i članova posade poginulo, ali su državni mediji kasnije izvijestili da su neki putnici ozlijeđeni i prebačeni u bolnicu. Novinska agencija Islamske Republike (IRNA) javila je da je preživjelo osmero ili devetero te kaže da je jedan liječnik rekao kako je jedan ozlijeđeni došao svijesti.Državna televizija je javila da je odmah poginulo 38 ljudi a da je 10 ozlijeđeno i prebačeno u bolnicu u kritičnonm stanju.Iranska studentska novinska agencija (ISNA) izvijestila da je petero prebačeno u bolnicu, ali i navodi da je jedan liječnik iz bolnice Imam rekao da su umrli.Uprava za civilni zračni promet objavila je da su među putnicima bile dvije bebe i troje djece mlađe od 12 godina, prenosi IRNA.Pilot je otkrio tehničke probleme četiri minute nakon uzlijetanja i pokušao je vratiti se u zračnu luku, rekla je državna televizija, ali dvomotorni turbopropelerski zrakoplov se srušio na cestu u 9,18 sati po mjesnom vremenu (6,48 po srednjoeuropskom).Zrakoplov koji se srušio, Iran-140, inačica ukrajinskog Antonova An-140 koja se sklapa u Iranu. Njegova sigurnost je ranije dovođena u pitanje.Iransko civilno zrakoplovstvo trpi posljedice međunarodnih sankcija, što se odražava i na sigurnosti zrakoplova. Letjelice se održavaju kupovinom dijelova na crnom tržištu.Četiri najveće iranske zrakoplovne tvrtke, Iran Air, Iran Aseman Airlines, Mahan Air i Iran Air Tours, imaju zrakoplove starije od 22 godine, objavili su iranski mediji. Iransko civilno zrakoplovstvo opslužuje tržište od 76 milijuna ljudi.