Španjolski kralj ide na još jednu operaciju

Nagađanja o abdikaciji izazvana zdravstvenim stanjem monarha: Hoće li Juan Carlos prepustiti tron princu Filipu?

Hina

Juan Carlos uživa poštovanje zbog svoje uloge u vođenju španjolske tranzicije prema demokraciji nakon smrti diktatora Franca 1975. No ugled mu je ukaljan prvenstveno zbog korupcijskog skandala u koji su umiješani njegova najmlađa kći Christina i njezin suprug Inaki Urdangarin



MADRID – Španjolski kralj Juan Carlos oporavlja se u srijedu od jučerašnje operacije zamjene umjetnog kuka, ali ga čeka još jedna operacija s duljim oporavkom pa se nacija pita nije li vrijeme da palicu preda princu Filipu.


Liječnici su priopćili da je 75-godišnji kralj u »vrlo zadovoljavajućem« stanju nakon zamjene umjetnog kuka, koji se bio inficirao, privremenom protezom, što je njegova osma operacija u samo tri godine.


Vijest da će nakon dva mjeseca biti potrebna nova operacija pokrenula je nagađanja o abdikaciji, no kralj to čvrsto odbacuje. Kraljevska palača, tradicionalno vrlo zatvorena za javnost, priopćila je da privremena proteza šefu države omogućuje da zadrži »određenu razinu aktivnosti«, no Španjolce ništa ne sprečava da se zapitaju nije li došlo vrijeme za 45-godišnjeg prijestolonasljednika Filipa.




Premijer Mariano Rajoy izjavio je da vlada ne namjerava miješati se u ulogu princa nasljednika u slučaju da se pokaže da Juan Carlos više ne može obnašati svoju dužnost. Španjolski ustav, naime, ne definira ulogu princa nasljednika, no Filipa se sve češće viđa na službenim događanjima pa će tako nazočiti svečanosti u povodu nacionalnog praznika 12. listopada i ibersko-američkom summitu u Panami 18. i 19. listopada. Ustav ne objašnjava kako bi princu moglo biti dopušteno da preuzme vođenje državnih poslova kao regent.


Juan Carlos uživa poštovanje zbog svoje uloge u vođenju španjolske tranzicije prema demokraciji nakon smrti diktatora Franca 1975. No ugled mu je ukaljan prvenstveno zbog korupcijskog skandala u koji su umiješani njegova najmlađa kći Christina i njezin suprug Inaki Urdangarin. Potom je kralj prošle godine izazvao bijes javnosti nakon raskošnog odmora u Bocvani, gdje je sudjelovao u lovu na slonove, dok Španjolci grcaju pod teretom recesije. Upravo je na tom putovanju, gdje mu je društvo radila 28 godina mlađa njemačka aristokratkinja Corinna zu Sayn-Wittgenstein, slomio kuk.