Shell

Naftaši tvrde: ‘Globalna potražnja za LNG-om bit će udvostručena do 2040.’

Hina

Reuters

Reuters



Globalna potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) trebala bi se udvostručiti do 2040. na 700 milijuna tona budući da će plin kontinuirano igrati ključnu ulogu u niskougljičnom energetskom sustavu, pokazalo je u četvrtak izvješće naftne kompanije Royal Dutch Shell.


Globalna potražnja za LNG-om u 2019. godini porasla je za 12,5 posto, na 359 milijuna tona. Očekuje se da će Azija ostati dominantna regija u desetljećima koji dolaze, pri čemu će južna i jugoistočna Azija generirati više od polovine povećane potražnje, navodi se u godišnjim prognozama za tržište tog britansko-nizozemskog naftnog diva.


»Globalno tržište LNG-a nastavilo se razvijati u 2019., uz povećanu potražnju za ukapljenim i prirodnim plinom u energetskim i ne-energetskim sektorima«, rekao je Maarten Wetselaar, direktor integralnog odjela za plin i nove energente u Shellu.




»Rekordna ulaganja u njegovu ponudu podmirit će sve veće potrebe građana za tim najfleksibilnijim i najčišćim fosilnim gorivom«.


Izgaranjem prirodnog plina u atmosferu se u usporedbi s ugljenom emitira 45 do 55 posto manje stakleničkih plinova i manje od desetine zagađivača zraka kada su korišteni za pogonsko gorivo u proizvodnji električne energije.


Lani je rekordnih 40 milijuna tona dodatne ponude postalo raspoloživo na tržištu i zabilježena su rekordna ulaganja u kapacitete za ukapljivanje u visini 71 milijun tona, ističe se u izvješću.


Uvoz u Europu uvećan je za 74 posto budući da je plin bio prihvatljiviji od ugljena za pogonsko gorivo u sektoru proizvodnje električne energije.


Cijene LNG-a na globalnom tržištu ove su zime pale na rekordno niske razine budući da je za njime potražnja pala zbog blage zime i epidemija koronavirusa u Kini dok je ponuda bila izdašna.


»Premda u današnje vrijeme svjedočimo slabašnim uvjetima na tržištu zahvaljujući raspoloživoj rekordnoj novoj opskrbi, dvjema uzastopnim blagim zimama i situaciji s koronavirusom, očekujemo da će se ponovno postići ekvilibrij«, dodao je Wetselaar.


Pokretači na putu ka tome cilju bit će kombinacija kontinuiranog rasta potražnje i pada nove raspoložive opskrbe do 2025. , rekao je.


U Kini je uvoz LNG-a povećan za 14 posto u 2019. zahvaljujući nastojanjima na poboljšanju kvalitete zraka. Uvoz je također porastao u Bangladešu, Indiji i Pakistanu, pokazale su godišnje prognoze Royal Dutch Shella.