Policija i medicinari u akciji

Na vidiku kraj ebole u Sijera Leoneu

Hina

Reuters

Reuters

Policija je zaustavljala vozila na kontrolnim točkama i putnicima mjerila temperaturu, a na posterima je na lokalnom jeziku Krio pisalo »Zajedno ćemo pobijediti ebolu«



FREETOWN  Operacija u Sijera Leoneu pomogla je da se dramatično smanji broj novih slučajeva ebole, što stručnjaci ocjenjuju golemim korakom prema pobjedi nad tom smrtonosnom bolešću.


Od pokretanja operacije prije mjesec dana, udvostručen je broj ambulanti u gusto naseljenim dijelovima zapada Sijera Leonea, najpogođenije zemlje u kojoj je od ebole umrlo 3.000 ljudi.


Policija je zaustavljala vozila na kontrolnim točkama i putnicima mjerila temperaturu, a na posterima je na lokalnom jeziku Krio pisalo »Zajedno ćemo pobijediti ebolu«.




Zdravstveni radnici također govore o uspjehu u promjeni navika ljudi u seoskim područjima, prvenstveno u pogrebnim običajima koji su uključivali izravan kontakt s umrlima, što je bio glavni način prijenosa zaraze.


Rezultat toga je da se širenje hemoragijske groznice značajno smanjilo u toj zemlji na zapadu Afrike u kojoj je od svibnja zabilježeno više od 10.000 slučajeva oboljenja.


U tjednu do 11. siječnja bila su samo 184 nova slučaja, najmanje u posljednjih pet mjeseci.