Misa za ubijene životinje

Na stotine aktivista u 30 gradova svijeta marširalo je s mrtvim životinjama

Bojana Guberac

Foto: Our Planet, Theirs Too/NARD

Foto: Our Planet, Theirs Too/NARD

"Tugujemo zbog njihove smrti, izražavamo svoju bol i želimo doprijeti u njihovo ime svakome tko ima srce slušati. Također slavimo žive životinje koje su dio naših života, i velike korake koji se svake godine rade da bi se okončala patnja životinja i čovječanstvo prešlo na biljni način života. To ćemo činiti sve dok sve životinje ne budu slobodne i ne budu imale jednaka prava kao ljudi"



Na stotine aktivista za prava životinja prekjučer je u 30 gradova diljem svijeta marširalo noseći tijela mrtvih životinja, a sve zbog jednog cilja – kako bi bili glas milijardi ubijenih životinja i poticali veganski način života.


“Zlostavljanje i iskorištavanje životinja je nažalost učestala pojava. To je dio našeg svakodnevnog života od početka čovječanstva. Navikli smo se oslanjati se na životinje za gotovo sve što radimo. I dok podižemo našu djecu uz knjige, lutke, filmove i televizijske emisije o životinjama, osmislili smo dobro nauljene sustave, nezamislive u svojoj okrutnosti – za podizanje, ubijanje i korištenje svakog dijela tih životinja za sve naše potrebe: od hrane do mode, kozmetike i proizvoda za kućanstvo, ručnog rada; za sport i zabavu”, navode organizatori.



Dnevno se ubije 80 milijuna životinja samo u SAD-u




Također navode podatak kako je 2014. godine ubijeno 100 milijardi životinja u klaonicama širom svijeta. Samo u Sjedinjenim Državama, 10 milijardi kopnenih životinja i 20 milijardi morskih životinja ubijeno je za hranu. 10 milijuna životinja je poginulo u laboratorijima, 3 milijuna ubijeno je zbog njihove kože i krzna, a 200 milijuna su ubili lovci.


“Ako bi te životinje mogle slobodno razgovarati, njihovi bi krikovi dolazili iz svake farme, klaonice, tržišta mesa, laboratorija za ispitivanje, tvornice za uzgoj, ribnjaka, lovišta, cirkusa, zoološkog vrta, religijskog hrama, trgovine za kućne ljubimce, gradskog skloništa, restorana i stolova u svakoj kući. Ta pojedinačna bića, koja imaju dušu, jedinstveni karakter i volju za životom, upravo su poput nas: dolaze u svim oblicima, bojama i veličinama. Neki od njih imaju perje, neki od njih imaju krzno, neki od njih imaju šape, a neki imaju male noge. Ali svi oni dijele isto ono što nam je zajedničko: oni imaju pravo živjeti. Sa svojim potomcima i obiteljima. Sretni i slobodni”, objašnjavaju organizatori.



Misa za milijarde ubijenih životinja


Nacionalni dan prava životinja stvoren je kako bi dao glas milijardama ubijenih bezimenih bića. Na ovaj dan aktivisti ih se sjećaju, tuguju zbog njihovih smrti te na ovaj način podižu svijest ljudima te izražavaju svoju bol.


“Tugujemo zbog njihove smrti, izražavamo svoju bol i želimo doprijeti u njihovo ime svakome tko ima srce slušati. Također slavimo žive životinje koje su dio naših života, i velike korake koji se svake godine rade da bi se okončala patnja životinja i čovječanstvo prešlo na biljni način života. To ćemo činiti sve dok sve životinje ne budu slobodne i ne budu imale jednaka prava kao ljudi.”


Naš planet, njihov također


Nacionalni dan prava životinja (NARD) je utemeljila neprofitna organizacija Our Planet. Theirs Too. 2011. godine te se održava u više zemalja diljem svijeta prve nedjelje u lipnju.



Na ovaj dan, NARD događaji održavaju se istovremeno u većim gradovima širom svijeta. Počinju s ceremonijom sjećanja na milijarde životinja koje svake godine umiru od ljudske ruke te se čita Deklaracija o pravima životinja.


NARD podržavaju brojne poznate ličnosti, poput glumca Joaquina Phoenixa, zvijezde serije Game of Thrones Petera Dinklagea i glumice Rooney Mara.