Iskazali nezadovoljstvo

Na što je spao SAD pod Trumpom: Sirijski Kurdi gađali američku vojsku krumpirima

Hina

Foto U.S. Army/Spc. Alec Dionne/Handout via REUTERS

Foto U.S. Army/Spc. Alec Dionne/Handout via REUTERS



BEJRUT Sirijski Kurdi izrazili su svoje nezadovoljstvo povlačenjem američke vojske sa sjeveroistoka Sirije gađajući ih krumpirima.


Videosnimka objavljena u kurdskim medijima pokazuje kako Kurdi bacaju krumpire na američki konvoj koji prolazi područjem u gradu Kamišli.


“Amerikanci bježe poput štakora”, uzvikivala je gomila na tenkove u prolazu.




“Sramite se”, poručili su im.


Prošlo je gotovo dva tjedna otkad je Turska započela veliku ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, dodavši kako su joj meta militanti Islamske države i kurdske snage YPG-a.


Predsjednik Donald Trump ranije je naredio američko povlačenje s tog područja, čime je praktički Turskoj dao zeleno svjetlo za ulazak u Siriju.


Kurdski izvori prenose kako je napadnuti konvoj prešao granični prijelaz Sahela i ušao u sjevernu iračku provinciju Dohuk.


Kurdi dodaju kako je u nedjelju viđeno više od stotinu američkih vozila koji su krenuli prema Dohuku.


Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je objavio da će se sa sjevera Sirije povući gotovo tisuću američkih vojnika.


U međuvremenu je tursku ofenzivu u ponedjeljak kritizirala i Rusija, dan prije no što će se u Sočiju sastati ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.


Njihov susret događa se u vrijeme petodnevnog primirja koje je s Erdoganom dogovorio američki potpredsjednik Mike Pence kako bi se omogućilo povlačenje kurdskim snagama.


Rusija, najveći vojni saveznik Sirije, tradicionalno se protivi operacijama na njezinom suverenom teritoriju. No iako u sirijskom sukobu podržavaju sukobljene strane, Moskva i Ankara prošle su godine stvorile čvrsto savezništvo.


Zajedno su podržale sigurne zone za civile, a Turska je kupila moćni ruski proturaketni sustav S-400.