Tučnjava

Na skupu Ku Klux Klana u Kaliforniji četvoro izbodenih, 13 privedenih

P. N.

Reuters

Reuters

Provedeno je trinaest osoba, među kojima brojni članovi KKK i protuprosvjednici

ANAHEIM Najmanje su četiri osobe izbodene u tučnjavi između članova Ku Klux Klana i njihovih protivnika u kalifornijskom gradu Anaheimu, izvijestila je u nedjelju policija.Provedeno je trinaest osoba, među kojima brojni članovi KKK i protuprosvjednici.

Nasilje je izbilo kada su se članovi Klana počeli okupljati u lokalnom parku. Ondje su ih napali protuprosvjednici, a jedna od izbodenih žrtava u kritičnom je stanju, objavila je policija.


Među privedenima je i član KKK koji je protuprosvjednika navodno izbo kopljem za zastavu.


Očevici su rekli da su se protuprosvjednici u parku počeli okupljati nekoliko sati prije dolaska članova Ku Klux Klana, a u trenutku kada su KKK-ovci počeli otkrivati svoje znakovlje, prosvjednici su ih opkolili. Očevici tvrde da su se obrušili na muškarca u majici na kojoj je pisalo »Veliki Zmaj«, što je oznaka za visoko pozicioniranog člana KKK.




Ku Klux Klan je bjelačka rasistička organizacija u Sjedinjenim Državama koja zagovara superiornost bjelaca, antisemitizam, rasizam, antikatolicizam, antikomunizam i amerikanizam te se bori protiv doseljenika.


Osnovala su je šestorica bivših pripadnika vojske Konfederacije, 24. prosinca 1865. u gradiću Pulaski u državi Tennessee. Nekoliko mjeseci ranije vojska je poražena u američkom građanskom ratu. Ime je nastalo kombiniranjem grčke riječi kuklos (krug) s riječju klan.


Organizacija ima dugu povijest u Anaheimu gdje su članovi KKK u 20-tim godinama prošlog stoljeća izabrani u gradsko vijeće.