Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
14. listopada 2019.
SAD

Na obljetnicu napada 11. rujna Trump najavio odlučniju borbu s talibanima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2019. u 19:39 2019-09-11T19:39:56+02:00

»Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio, čak ne govorim o nuklearnoj sili«, dodao je.
Oko 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu

WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. obljetnice napada 11. rujna, da će se odlučnije boriti s talibanima u Afganistanu, nekoliko dana pošto je otkazao sastanak s potonjima radi potpisivanja mirovnog ugovora.

»U zadnja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti«, istaknuo je Trump na svečanosti obilježavanja napada 11. rujna u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju zrakoplova koje su oteli al Qaedini teroristi.

Nakon napada 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, Sjedinjene Države su povele veliku vojnu ofenzivu na Afganistan kako bi srušile talibanski režim koji je štitio naručitelje napada.

Spomenuvši napad u Kabulu u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao »mirovne pregovore« organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati svoju snagu, ali su zapravo pokazali svoju »nemoć«.

»Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio, čak ne govorim o nuklearnoj sili«, dodao je.
Oko 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti njihov broj a talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti s teroristima, »smanjiti nasilje« i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su pobunjenici sve dosad odbijali.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.