Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 29° 29° 1
20. kolovoza 2019.
Kreće potraga za preostalim tijelima

Na mjestu pada malezijskog zrakoplova 70 međunarodnih stručnjaka

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2014. u 15:30 2014-08-01T15:30:00+02:00

DEN HAAG Skupina od 70 međunarodnih stručnjaka u petak je na istoku Ukrajine počela tražiti preostala tijela stradalih u padu malezijskog zrakoplova, objavile su nizozemske vlasti.

»Nizozemski i australski stručnjaci stigli su na mjesto pada aviona u petak ujutro«, kaže se u priopćenju nizozemskoga ministarstva sigurnosti i pravosuđa. »Njih 70 provest će potragu na raznim lokacijama njesta nesreće«.

Više od dvjesto lijesova već je poslano u Nizozemsku gdje će tijela biti identificirana. No u ostacima Boeinga 777 srušenog raketom 17. srpnja još je mnogo žrtava. Ukupno je u avionu poginulo 298 ljudi.

»Nakon jučerašnjeg izviđanja, danas smo uspjeli stručnjake poslati na tu lokaciju«, kaže u priopćenju Pieter-Jaap Aalbersberg, voditelj misije za repatrijaciju tijela iz Ukrajine. »Nađu li u toj potrazi ljudske ostatke, odmah će ih izvući«, dodaje.

Pokušaje međunarodne zajednice da izvuku tijela stradalih stalno ometaju sukobi režimskih snaga i proruskih separatista.

Ukrajinska televizija izvijestila je u petak da je 20 vojnika ubijeno u napadu proruskih separatista u istočnoj Ukrajini tijekom noći, ali je vojni izvor rekao da je broj mrtvih vjerojatno manji.

Vojni dužnosnici su rekli da je na padobransku postrojbu otvorena minobacačka i tenkovska vatra nedaleko od grada Šahtjorska, u regiji gdje je srušen malezijski zrakoplov 17. srpnja, te da se provjerava broj mrtvih.

Snage ukrajinske vlade pojačale su svoju vojnu ofenzivu protiv pobunjenika u rusofonim područjima istočne Ukrajine nakon rušenja putničkog zrakoplova

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka