Prosvjedi protiv bala

Na balu krajnje desnice u Beču 54 uhićenih, 6 lakše ozlijeđenih

Hina

Šest policajaca lakše je ozlijeđeno a 54 prosvjednika uhićeno zbog nasilja u okviru prosvjeda protiv godišnjeg bala austrijske krajnje desnice u petak navečer u Beču, objavljeno je u subotu



BEČ  Šest policajaca lakše je ozlijeđeno a 54 prosvjednika uhićeno zbog nasilja u okviru prosvjeda protiv godišnjeg bala austrijske krajnje desnice u petak navečer u Beču, objavljeno je u subotu.


Prosvjedi protiv bala u čitavom središtu grada u koje je bilo uključeno između pet i devet tisuća osoba, bili su većinom miroljubivi.


»Bal sveučilišnih diplomanata« (Akademikerball), nekada poznat pod imenom bal studentskih udruga, organizira u palači Hofburg, jednom od najpoznatijih bečkih spomenika, stranka krajnje desnice FPO.




Nakon izdanja 2014. obilježena sukobima snaga reda i aktivista krajnje ljevice, policija je unaprijed zabranila nekoliko od 15 predviđenih prosvjeda.


Mjesto događaja osiguravalo je oko 2500 policajaca u punoj opremi. Prosvjede je organiziralo desetak ljevičarskih udruga koje su nosile transparente s parolama protiv »fašizma, neonacizma, antisemitizma«, a na nekima je pisalo: »Naci van!«.


Bal se smatra godišnjim susretom krajne desnice Europe, a ove godine okupio je oko 2000 sudionika.