Iz izvora bliskih istrazi

NYT o slučaju Klinger: Nema tajanstvene zavjere, prijateljstvo završilo fatalno

Hina

Uzrok sudbonosnog sukoba Williama Klingera, 42-godišnjeg povjesničara podrijetlom iz Rijeke i 49-godišnjeg Alexandera Bonicha, koji se kao tinejdžer s obitelji iz Hrvatske preselio u SAD, je prijevara, a ne nekakva tajanstvena zavjera vezana s Klingerovim povijesnim izučavanjem jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita, izvješćuje u subotu New York Times pozivajući se na izvore bliske istrazi



ZAGREB – Uzrok sudbonosnog sukoba Williama Klingera, 42-godišnjeg povjesničara podrijetlom iz Rijeke i 49-godišnjeg Alexandera Bonicha, koji se kao tinejdžer s obitelji iz Hrvatske preselio u SAD, je prijevara, a ne nekakva tajanstvena zavjera vezana s Klingerovim povijesnim izučavanjem jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita, izvješćuje u subotu New York Times pozivajući se na izvore bliske istrazi.


Klingera, koji je živio u Italiji i usprkos akademskoj naobrazbi radio u naplatnoj kućici na autocesti, krajem siječnja je u u newyorškom Queensu Bonich fatalno ustrijelio, a protiv njega je podignuta optužnica za ubojstvo bez predumišljaja.


Kako su tada izvijestili američki mediji, Klinger je pronađen 31. siječnja oko 14,30 sati kako nepomično leži pored javnog bazena u sklopu parka u četvrti Queens. Imao je prostrijelnu ranu u glavi, ali još je navodno davao znakove života. Ambulantnim je kolima prebačen u bolnicu, no ondje je preminuo. Rođen u Rijeci 1972. godine., studij je završio u Trstu, a doktorirao je na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci. Bio je oženjen i otac dvoje djece, a posljednjih je godina radio na knjizi o Titu. Prethodno je objavio knjigu »Teror narodu: povijest OZN-e, Titove političke policije«.

Bonich je istražiteljima ispričao da je Klinger došao u SAD zbog krize srednjih godina te da je namjeravao napustiti obitelj, a kada je shvatio da u Americi za njega nema posla planuo je.




»Planuo je. To nije bio isti William«, kazao je Bonich i opisao detektivima da je kod svog poznanika uočio revolver. Nakon što je došlo do fizičkog obračuna Bonich je priznao da je iz »čistog straha« opalio dva hica, nakon čega je napustio park Astoria, bacio metke u smeće, a pištolj u East River.


Klingerova supruga Francesca Boscarol tvrdi da da je laž da ju je suprug namjeravao napustiti te da mu je Bonich bio obećao posao na koledžu Hunter na Manhattanu te pomoć oko kupnje stana za 77.000 dolara.