Prijetnja sigurnosti

NSA: Kineski hakerski napadi mogli bi srušiti američku infrastrukturu

Hina

Kina i »vjerojatno jedna ili dvije« druge zemlje mogu napasti i srušiti kompjutorske sustave američkih tvrtki za opskrbu električnom energijom, avijacijskih mreža i financijskih tvrtki, izjavio je u četvrtak admiral Mike Rogers, direktor američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA)



WASHINGTON – Kina i »vjerojatno jedna ili dvije« druge zemlje mogu napasti i srušiti kompjutorske sustave američkih tvrtki za opskrbu električnom energijom, avijacijskih mreža i financijskih tvrtki, izjavio je u četvrtak admiral Mike Rogers, direktor američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).


Govoreći pred obavještajnim odborom Predstavničkog doma o kibernetičkim prijetnjama, Rogers je rekao da su hakeri u stanju upasti u takve sustave i provoditi misije »izviđanja« kako bi utvrdili kako su mreže ustrojene.


»Ono što nas brine je da taj pristup, tu sposobnost mogu iskoristiti države, skupine ili pojedinci«, kazao je.Rogers je rekao da je Kina jedna od zemalja koje to mogu, ali da ima i drugih. »Vjerojatno ima još jedna ili dvije«, rekao je. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je rekao da kineska vlada »zabranjuje« kibernetičko hakiranje i da je često žrtva takvih napada koji potječu iz SAD-a.»Kineska vlada poduzima odlučne mjere protiv tih aktivnosti«, kazao je Hong novinarima u petak.