Teške optužbe

NOVI SKANDAL Daimler manipulirao emisijama štetnih plinova u oko milijun dizelaša

P. N.

REUTERS

REUTERS

Tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu prodavala je tijekom gotovo deset godina, od 2008. do 2016., vozila s višom razinom štetnih ispušnih plinova no što je bilo dopušteno, objavio je u četvrtak dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ)



Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler manipulirao je mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova u približno milijun dizelskih automobila kako bi stvorio dojam da manje zagađuju okoliš, izvijestili su u četvrtak njemački mediji.


»Tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu prodavala je tijekom gotovo deset godina, od 2008. do 2016., vozila s višom razinom štetnih ispušnih plinova no što je bilo dopušteno«, objavio je u četvrtak dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).


Pored regionalnih televizija NDR i WDR, taj je dnevnik dobio uvid u sudski nalog koji je bio osnova za pretragu 11 tvornica u vlasništvu proizvođača automobila Mercedes-Benz i Smart krajem svibnja.




Istražitelji sumnjaju da je najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila koristio uređaj za ‘lažiranje’ podataka o emisiji štetnih plinova nalik onome upotrijebljenom u slučaju Volkswagena.


Iz VW-a su 2015. priznali da su manipulirali podacima o ispušnim plinovima približno 11 milijuna dizelaša širom svijeta, podsjeća AFP.


Kada detektira test, softver aktivira višu razinu filtriranja štetnih ispušnih plinova nego prilikom vožnje.


Istražitelji vjeruju da automobili opremljeni motorima OM 642 i OM 651 tijekom testiranja filtriraju 95 do 99 posto emisija štetnih dušikovih oksida a svega 35 do 85 posto tijekom stvarne vožnje na cesti.


Dizelske motore sa spornim softverom Daimler je ugradio u više od milijun automobila i kombija, uključujući Mercedese klase C, E i R.


Prema sudskom nalogu, istražitelji su pokušali doći do e-mail poruka 99 Daimlerovih zaposlenika, među kojima je i član izvršnog odbora grupe.


Dvojica Daimlerovih zaposlenika iz skupine koja je osmislila sporni softver pod službenom su istragom zbog sumnji u prijevaru i lažno oglašavanje.


Istražitelji pretpostavljaju da je više njih sudjelovalo u tome i očekuju da će se lista osumnjičenika povećati.


Daimler je također suočen s istragom američkog ministarstva pravosuđa, kao i s nizom građanskih tužbi zbog lažnog oglašavanja, podsjeća AFP.