Korejski poluotok

NOVI PREOKRET Kim Jong Un i Trump će se ipak sastati? Prošli tjedan se činilo da je sve propalo

Hina

Reuters

Reuters

Nakon iznenadnoga subotnjeg sastanka sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je kako se nada da će američki predsjednik Donald Trump održati planirani sastanak s Kimom u lipnju



Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un ponovno je potvrdio svoju predanost »potpunoj« denuklearizaciji korejskog poluotoka i planiranom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumom, priopćio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.


Moon i Kim su se dogovorili na drugom sastanku u subotu kako je moguća summit Sjeverna Koreja – SAD.


Summit je trenutno planiran za 12. lipnja u Singapuru i mora se održati uspješno, rekao je Moon na konferenciji za novinare u Seulu.




Moon, koji se vratio u Seoul u četvrtak ujutro nakon sastanka s Trumpom u Washingtonu oko održavanja summita SAD-Sjeverna Koreja, izjavio je kako je prenio Trumpovu »čvrstu volju« za okončanje neprijateljskih odnosa sa Sjevernom Korejom te je za nastavak bilateralne i gospodarske suradnje.


Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu kako je još uvijek gleda na summitu 12. lipnja sa sjevernokorejskim vođom Kim Jongom u Singapuru, dodajući kako razgovori napreduju vrlo dobro. 


»Radimo vrlo dobro u smislu summita sa Sjevernom Korejom«, rekao je Trump u Bijeloj kući. »To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo 12. lipnja u Singapuru, što se nije promijenilo, pa ćemo vidjeti što se događa.«


Nakon iznenadnoga subotnjeg sastanka sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je kako se nada da će američki predsjednik Donald Trump održati planirani sastanak s Kimom u lipnju, izvijestila je u nedjelju agencija Yonhap. 


Sastanak dvojice korejskih vođa u tjednu diplomatskih flip-flopova daje izglede summitu između SAD-a i Sjeverne Koreje, a najjači znak tomu jest to da dvojica korejskih čelnika pokušavaju otvoriti put održavanju summita.


Kim je rekao da se približava Moonu nakon što su ponovno razgovarali, izvijestio je Yonhap.