Europska direktiva

NOVA PRAVILA Očevima minimalno 10 dana dopusta nakon rođenja djeteta, ali to nije sve

Hina

Public Domain Pictures from Pixabay

Public Domain Pictures from Pixabay

Direktiva, između ostaloga, predviđa najmanje deset radnih dana očinskog dopusta plaćenog jednako kao bolovanje, dva mjeseca neprenosivog plaćenog roditeljskog dopusta, pet dana godišnjeg dopusta za njegovatelje i fleksibilnije uvjete za rad, uključujući rad na daljinu



Europski parlament je u četvrtak izglasao novu direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja njihova djeteta te se uvodi novo pravo na plaćeni dopust za skrb o bližim srodnicima.


Nova direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a, a države članice imaju rok od tri godine unutar kojeg nova pravila moraju unijeti u svoja zakonodavstva.


Direktiva, između ostaloga, predviđa najmanje deset radnih dana očinskog dopusta plaćenog jednako kao bolovanje, dva mjeseca neprenosivog plaćenog roditeljskog dopusta, pet dana godišnjeg dopusta za njegovatelje i fleksibilnije uvjete za rad, uključujući rad na daljinu.




Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na razini EU-a za rodiljni dopust. Države članice mogu dati dulji i bolje plaćeni dopust jer se na razini EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.


Pravila također predviđaju pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva mjeseca neprenosiva s jednog roditelja na drugog. Uvodi se i novo pravo radnika, skrbnički dopust prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.