Zastrašujući požar

NOTRE DAME Svijet se ujedinio u podršci Francuskoj: Putin kaže kako je “tragedija zadala bol u srce Rusa”

Hina

REUTERS

REUTERS

Papa Franjo pozvao je da se »svi mobiliziraju« da katedrala Notre Dame ponovno bude »arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja«



I dalje pristižu reakcije iz cijelog svijeta na požar koji je progutao Notre Dame u Parizu u noći na utorak.


Papa Franjo pozvao je da se »svi mobiliziraju« da katedrala Notre Dame ponovno bude »arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja«.


»Pozdravljajući hrabrost i rad vatrogasaca koji su intervenirali kako bi obuzdali požar, izražavam želju da katedrala Notre Dame ponovno postane, zahvaljujući obnovi i mobilizaciji sviju, lijepa kutijica za nakit u srcu grada, znak vjere onih koji su je podigli, matična crkva vaše biskupije, arhitektonsko i duhovno nasljeđe Pariza, Francuske i čovječanstva«, poručio je Papa u brzojavu upućenom nadbiskupu Pariza, msgr. Michelu Aupetitu.




Dodao je da dijeli »tugu« vjernika i »svih Francuza« te da je s njima u molitvi.


Na pitanje kako bi Sveta Stolica mogla pomoći u obnovi, kardinal Gianfranco Ravasi, »ministar« kulture Vatikana, objasnio je da će to ponajprije biti »tehnički doprinosi«.


Vatikan će staviti na raspolaganje stručnost stečenu u svojim muzejima kada je riječ o obnovi vjerskih djela, obećao je.


Britanska kraljica Elizabeta II., poglavar Anglikanske Crkve, poručila je da je zajedno s princom Philipom jako ražalošćena zbog toga što se dogodilo. »U mislima sam i molitvama s vjernicima te katedrale i cijele Francuske u ovom teškom trenutku«, navela je u pismu francuskom predsjedniku.


Ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu je naveo: »Notre Dame je povijesni simbol Francuske, neprocjenjivo bogatstvo europske i svjetske kulture i jedno od najvažnijih kršćanskih vjerskih lokaliteta. Tragedija koja se dogodila ove noći u Parizu zadala je bol u srcu Rusa«. Rusija je ponudila svoju pomoć u obnovi katedrale.


Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je: »Katedrala Notre Dame u Parizu značajan je simbol francuske civilizacije i iznimno bogatstvo čovječanstva«. Izrazio je uvjerenost da će Francuska moći obnoviti katedralu i da će zdanje »ponovno biti veličanstveno.«


Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da je »šokiran« požarom i izrazio sućut francuskom narodu.


Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen izvjesio je francusku zastavu na krovu predsjedničkog ureda u znak solidarnosti s Francuskom. »Geste sućuti iz Europe i svijeta ističu vrijednost našeg zajedničkog duhovnog i kulturnog nasljeđa«, rekao je on.


Čelnik Al-Azhara, najvišeg tijela sunitskog islama sa sjedištem u Kairu, rekao je da je žalostan zbog požara u pariškoj katedrali, »povijesnom remek-djelu arhitekture. Naša srca su s našom braćom u Francuskoj, oni zaslužuju našu punu potporu«, kazao je veliki imam Ahmed al-Tajeb.


Žaljenje su izrazili i veliki vojvoda Luksemburga Henri sa suprugom, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, španjolski ministar vanjskih poslova Jose Guirao, marokanski kralj Mohammed VI., poljski predsjednik Andrzej Duda, predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara i senegalski predsjednik Macky Sall.