Obraćanje dijaspori

“NIJE DRŽAVA, NEGO TERITORIJ” Dodik poziva Srbe iz BiH da se odreknu države iz koje su potekli

Hina

snimio Dado Ruvić / REUTERS

snimio Dado Ruvić / REUTERS

"U posljednje vrijeme smo svjedoci da Srpska i Srbija, ne na dnevnopolitičkom planu, već na strateškom planu, sve više istupaju zajedno, u pitanjima koja su od suštinskog značaja za jedinstvo srpskog naroda", kazao je Selaković pohvalivši Dodika zbog njegovog inzistiranja da Srbi u BiH "nisu nikakvi bosanski, ni hercegovački Srbi nego samo Srbi".



SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je ustvrdio kako Bosna i Hercegovina “nije država nego teritorij” a Srbe podrijetlom iz te zemlje koji žive u inozemstvu pozvao je da ne dopuste da ih se naziva bosanskohecegovačkom nego isključivo srpskom dijasporom.


U govoru kojega je održao pred sudionicima Foruma dijaspore u Banjoj Luci što su ga organizirale entitetske vlasti Dodik je kazao su RS i Srbija “dvije države” srpskog naroda pa Srbi u dijaspori trebaju izbjegavati svako identificiranje s BiH.


“Odbijte to jer nije dio onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora”, kazao je Dodik.




Najavio je kako će RS i Srbija uskoro usvojiti zajedničku deklaraciju čiji je cilj učvrstiti jedinstvo Srba i inzistirati na njihovom posebnom identitetu.


Potvrdio je i kako u Beogradu i Banjoj Luci rade na kreiranju jedinstvenih školskih udžbenika.


Glavni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković je u ime vlasti u Beogradu najavio kako će se oni sve više koordinirari svoje djelovanje s vlastima RS.


“U posljednje vrijeme smo svjedoci da Srpska i Srbija, ne na dnevnopolitičkom planu, već na strateškom planu, sve više istupaju zajedno, u pitanjima koja su od suštinskog značaja za jedinstvo srpskog naroda”, kazao je Selaković pohvalivši Dodika zbog njegovog inzistiranja da Srbi u BiH “nisu nikakvi bosanski, ni hercegovački Srbi nego samo Srbi”.


Potvrdio je kako su stručni timovi dovršili “važan strateški akt koji će u formi prvog aneksa Sporazuma o posebnim odnosima Srbije i RS obvezati ih i usmjeriti na strateško djelovanje na zaštiti “kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda”.


Selaković je dodao kako je Srbija “stekla legitimitet i pravo da za Srbe gdje god oni žive traži ništa manje od onog što Srbija pruža svojim građanima druge nacionalnosti”.