Ocean Viking

NGO SOS Mediteran traži novu sigurnu luku za 104 migranata

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



TRIPOLI NGO SOS Mediteran je tražila od europskih vlasti da im odredi sigurnu luku za iskrcavanje 104 migranata koje spasila u petak i prebacila na svoj brod za spašavanje na moru, Ocean Viking kod libijske obale, objavila je organizacija u ponedjeljak.


Ocean Viking, koji se u ponedjeljak nalazio u međunarodnim vodama kod Malte tražio je od talijanskog i malteškog Centra za koordinaciju spašavanja u moru (MRCC) da im odredi sigurno mjesto i prostor za brzo iskrcavanje 104 preživjelih “, navela je u priopćenju organizacija SOS Mediteran, sa sjedištem u Marseillu.


Talijanske i malteške vlasti za sada nisu ništa komentirale.




U petak je Ocean Viking spasio putnike iz gumene brodice 50 nautičkih milja od libijske obale. Među 104 osobe bilo je 40 maloljetnika, od kojih 30 bez pratnje i dvije trudne žene.


To spašavanje je uslijedilo samo dva dana nakon iskrcavanja 176 spašenih u talijanskoj luci Taranto.


U ponedjeljak je libijska mornarica objavila da je spasila više od 500 migranata u tjedan dana u nekoliko operacija spašavanja u moru kod glavnog grada Tripolija.


“535 migranata je spašeno u tjedan dana, među kojima više desetaka žena i djece iz afričkih, azijskih i arapskih zemalja”, rekao je glasnogovornik mornarice general Ajub Kacem.