Ozbiljan problem

NEKONTROLIRANI TREMOR Što se događa s Angelom Merkel? Liječnici kažu: Četiri su mogućnosti

P. N.

Reuters

Reuters

Posljednji slučaj dogodio se tijekom svečanosti u palači Bellevue kojoj je prisustvovao i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. Prije toga je slična situacija snimljena deset dana prije tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog



Svjetska javnost pita se što se događa s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je jučer snimljena drugi put u osam dana kako se nekontrolirano trese na javnom događanju.


Posljednji slučaj dogodio se tijekom svečanosti u palači Bellevue kojoj je prisustvovao i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. Prije toga je slična situacija snimljena deset dana prije tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog. 


– Teško je reći samo na temelju snimki o kakvom je zdravstvenom problemu riječ kod Angele Merkel jer to može biti, primjerice, i neki esencijalni tremor ili, pak, nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus, pa i neka druga ekstrapiramidna bolest – kažu hrvatski stručnjaci za Jutarnji list.




Prema njihovom mišljenju, četiri su moguća razloga za ono što se događa njemačkoj kancelarki.


Prvo je takozvani esencijalni tremor. To je nasljedna bolest, a manifestira se kao tremor odnosno drhtanje. Počinje postupno, a najčešće u dobi iznad 60 godina, objašnjavaju stručnjaci. Obično se javlja u određenom položaju tijela.


Druga je mogućnost nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus. Parkinson se, za razliku od esencijalnog tremora, javlja i u mirovanju. Parkinson plus je, pak, sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a također se može manifestirati i tremorom.


Mogućnost je da je riječ i o takozvanim ekstrapiramidnim bolestima koje uzrokuju poremećaje kretanja. 


Naposlijetku, moguće je da se radi i o ekstremnoj disfunkciji štitnjače. Poremećaji hormona štitnjače nerijetko ostaju neprepoznati sve dok ne dođe do teških poremećaja. Poglavito se manifestiraju pretjeranim znojenjem, pojačanim radom srca i nervozom, a to onda može izazvati i tremor, piše Jutarnji list.