Prosvjedi u Hong Kongu

NE ŽELE DA IM SUDI KINA: Tisuće prosvjednika blokiralo promet u središtu Hong Konga

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Čelnica grada Carrie Lam obećala je da će uvesti taj zakon koji je izazvao duboku zabrinutost u tom azijskom financijskom središtu i protiv koga je u nedjelju prosvjedovalo više od milijun ljudi, pozvavši prosvjednike da se ne upuštaju u "radikalne radnje".



HONG KONG – Tisuće prosvjednika blokiralo je jutros promet u središtu Hong Konga tijekom prosvjeda protiv predloženog zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje, izvijestili su novinari AFP-a.


Prosvjednici – koji su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima u parku ispred vladinog sjedišta i koje je okruženo interventnom policijom, blokirali su dvije glavne prometne arterije, što je bila taktika koju je 2014. koristio i pokret “Occupy”.


Čelnica grada Carrie Lam obećala je da će uvesti taj zakon koji je izazvao duboku zabrinutost u tom azijskom financijskom središtu i protiv koga je u nedjelju prosvjedovalo više od milijun ljudi, pozvavši prosvjednike da se ne upuštaju u “radikalne radnje”.




Više desetaka tvrtki iz Hong Konga priopćilo je jučer kako namjeravaju, neuobičajeno za tu bivšu britansku koloniju, danas zatvoriti svoja vrata kako bi na taj način prosvjedovali protiv tog kontroverznog zakona. Trgovci su se pod hashtagom “#strike1206” mobilizirali na društvenim mrežama kako bi najavili da će njihova trgovina biti zatvorena te na taj način svojim zaposlenicima omogućili da sudjeluju u prosvjedima.


Istaknuti poslovni ljudi upozorili su kako bi uvođenje zakona o izručivanju moglo potkopati povjerenje investitora u Hong Kong te umanjiti njegove kompetitivne prednosti. O zakonu o izručivanju, protiv kojeg se formirala neobično široka opozicija u Hong Kongu i inozemstvu i uvukla grad u političku krizu, u srijedu slijedi drugi krug rasprave u Zakonodavnom vijeću koje broji 70 mjesta. Tijelom dominira većina koja je naklonjena Pekingu.


Lam je pokušala ublažiti zabrinutost javnosti i rekla je kako njezina administracija radi na izmjenama i dopunama tog zakona, uključujući i zaštitu ljudskih prava.


Odgođena rasprava


Vlasti Hong Konga priopćile su u srijedu kako odgađaju kontroverzni nacrt zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje dok su tisuće prosvjednika blokirale nekoliko glavnih prometnica u središtu grada.


Predsjedatelj Zakonodavnog vijeća (parlament Hong Konga) je u priopćenju izjavio da će se sastanak na kojem bi zastupnici razmotrili tekst tog nacrta zakona u drugom čitanju održati “kasnije”.