Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Danas počinje skup u Cardiffu

NATO summit: Podrška ukrajinskoj suverenosti

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2014. u 7:50 2014-09-04T07:50:00+02:00

Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Ivo Josipović, a u izaslanstvu su i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović

NEWPORT – Čelnici vodećih zapadnih zemalja razgovarat će na marginama summita NATO-a u Walesu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o ruskoj vojnoj akciji i stanju u Ukrajini, rekao je izvor britanske vlade.

Obama i Cameron jedinstveni oko Ukrajine

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron izražavaju jedinstveni stav pružanjem podrške Ukrajini naspram Rusije, u članku koji je u četvrtak objavio dnevnik Times.
»Rusija je prekršila pravila ilegalnom i samoproglašenom aneksijom Krima i slanjem postrojbi na ukrajinsko tlo prijeteći i potkopavajući temelje suverene države«, pišu dvojica čelnika.
»S Rusijom koja pokušava primorati suverenu državu da se odrekne prava na demokraciju i koja određuje njezinu budućnost putem oružja, trebali bismo podržati pravo Ukrajine na određenje vlastite demokratske budućnosti i nastaviti napore oko jačanja spremnosti Ukrajine«, nastavljaju oni.

»Savez mora jasno pokazati da su ruske akcije neprihvatljive i da smo mi uz ukrajinski narod i uz njegovo pravo da odlučuje o budućnosti svoje zemlje«, rekao je izvor koji nije želio biti imenovan, prenosi Reuters.

O stanju u Ukrajini na summitu u Newportu s Porošenkom će razgovarati američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi.

»Sastanak će zapadnim čelnicima omogućiti da čuju stajališta predsjednika Porošenka o stanju na terenu i o njegovim razgovorim s ruskim predsjednikom (Vladimirom) Putinom«, rekao je izvor.

»To će isto tako biti jasan signal njihove potpore ukrajinskoj suverenosti, te poruka da je na Rusiji da deeskalira krizu«, dodao je izvor.

Porošenko je u srijedu razgovarao telefonom s Putinom, i njegov je ured objavio da su dvojica čelnika dogovorila primirje. Rusija, koja tvrdi da ne sudjeluje u borbama u Ukrajini, opovrgnula je takav dogovor, a Putin je kasnije iznio svoj plan prekida vatre koji je Porošenko odbacio.

Čelnici zemalja članica NATO-a sastaju se u četvrtak i petak u blizini Cardiffa u Walesu na summitu koji zbog krize u Ukrajini dolazi u trenutku najnapetijih odnosa s Rusijom od završetka Hladnog rata.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Ivo Josipović, a u izaslanstvu su i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Uz šefove država ili vlada 28 zemalja članica sudjeluju još i čelnici partnerskih zemalja, ukupno šezdesetak državnika. Skup se održava u luksuznom hotelskom kompleksu Celtic Manor, pored Newporta, tridesetak kilometara od Cardiffa. Na osiguranju sudionika summita angažirano je 9500 policajaca.

Zbog ozbiljnosti situacije u odnosima s Rusijom, ovaj summit i prije početka u NATO-u ocjenjuju povijesnim.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je u četvrtak da se Rusija protivi ukrajinskom pridruživanju NATO-u u trenutku dok se savez okuplja na summitu i upozorio je Sjedinjene Države da ne pokušavaju nametnuti svoju volju bivšoj sovjetskoj republici.

Govoreći o onima u Ukrajini koji su protiv članstva te zemlje u NATO-u, a među kojima je i ruska manjina, Lavrov je kazao da će pokušaji da se okonča nesvrstani status zemlje »skrenuti s puta sve napore usmjerene na početak dijaloga čiji je cilj osiguranje nacionalne sigurnosti«.

On je kazao i da je Moskva sprema poduzeti konkretne korake kako bi se ublažila kriza u Ukrajini na temelju prijedloga koje je iznio predsjednik Vladimir Putin.

»Nadamo se da će pozive Putina čuti posebno Kijev te Doneck i Luhansk«, prenosi agencija Interfax.

Nudeći suradnju s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju u Europi Lavrov poručuje: »Zajedno s OESS-om spremni smo poduzeti praktične korake prema smirivanju stanja.«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.