Glavni tajnik

NATO ne odlazi iz Afganistana, ali je spreman na postupno povlačenje

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



MUENCHEN NATO ne odlazi iz Afganistana, ali će postupno smanjiti broj vojnika ako talibani pokažu volju za postizanjem mira, rekao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


U Afganistanu je trenutno 60 tisuća vojnika NATO-a, uključujući i 110 hrvatskih. SAD i talibani u četvrtak su se dogovorili o deeskalaciji sukoba, otvarajući put za postupno povlačenje američkih vojnika.


Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, Stoltenberg je rekao da NATO ne odlazi iz Afganistana, ali je spreman prilagoditi broj vojnika ako talibani demonstriraju volju za kompromis.




“To može otvoriti put za pregovore o održivom miru i osigurati da zemlja ne bude utočište za teroriste”, istaknuo je Stoltenberg.


Sjedinjene Države postigle su u petak dogovor o smanjenju nasilja s talibanima, odnosno sedmodnevno razdoblje deeskalacije koje tek treba početi.


O tome su američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper u Muenchenu razgovarali s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.


“Još nemamo sporazum, ali smo blizu. Cilj nije ostati što duže u Afganistanu, nego poslati poruku talibanima da nikada neće pobijediti na bojištu i da moraju sjesti za pregovarački stol”, rekao je Stoltenberg.


S Pompeom je u petak na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.


“To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u”, istaknuo je.


I premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu.


“Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.


Stoltenberg: Zapad nije skrenuo s puta


Obraćajući se saveznicima u Muenchenu, Stoltenberg je rekao da Zapad nije skrenuo s puta i da zapadne vrijednosti nisu izgubile na snazi u svijetu u kojem se ljudi “od Hong Konga do Teherana bore za slobodu”.


“NATO je najbolje oličenje Zapada. Europa i Sjeverna Amerika moraju ostati zajedno i obraniti naš način života u vojno i tehnološki sve kompetitivnijem svijetu”, istaknuo je glavni tajnik.


Kao primjer uspješnosti Saveza naveo je to da Islamska država više ne kontrolira nijedan dio Sirije i da su od represije militanata oslobođeni milijuni ljudi.


Za “sve samouvjereniju” Rusiju je rekao da se želi vratiti u vrijeme podjele utjecaja i utjecati na zapadne demokracije. U pogledu Kine, uskoro najveće ekonomije svijeta i zemlje s drugim najvećom vojnim proračunom, kaže da zapadne zemlje ne bi smjele žrtvovati dugoročnu stabilnost za kratkoroćnu gospodarsku korist.


“Ne smijemo se međusobno natjecati. Europa i Sjeverna Amerika dvije su strane iste medalje, predstavljamo polovinu svjetske ekonomske i vojne moći. Kad smo zajedno možemo se natjecati s bilo kime”, istaknuo je glavni tajnik NATO-a.