Različiti odgovori

NASA, Pentagon i Indija daju proturječne izjave o tome gdje su krhotine nastale indijskim testiranjem oružja

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Nakon što je Indija koristila presretač za balističke rakete da uništi vlastiti satelit, podijeljena su mišljenja oko toga gdje će i kako završiti krhotine nastale prilikom testa



U četvrtak je Pentagon izjavio da stoji iza vlastite procjene o tome da će krhotine s indijskog anti-satelitskog testa naoružanja, naposljetku izgorjeti u atmosferi. Izjava je potvrđena čak i nakon što je službenik iz NASA-e upozorio na opasnost od krhotina, javlja Reuters.


Podsjetimo, Indija je koristila presretač za balističke rakete da bi uništila jedan od svojih satelita na visini od 300 kilometara u testu čiji je cilj bio pojačati njihovu obranu u svemiru.


Službenik iz NASA-e, Jim Bridenstine, izjavio je u ponedjeljak da je „identificirano više od 400 komada orbitalnog otpada iz testa”, uključujući ostatke koji su putovali iznad Međunarodne svemirske stanice. Dodao je i da situaciju smatra „strašnom, strašnom stvari“.




Procjena Bridenstinea u oštroj je suprotnosti s procjenom koju je ponudio vršitelj dužnosti američkog ministra obrane, Patricka Shanahana, 28. ožujka. Isti je umanjio prijetnju koju bi krhotine mogle predstavljati za satelite u svemiru i rekao da je njegovo shvaćanje da će ostaci na kraju izgorjeti u atmosferi.


Upitan u četvrtak hoće li Pentagon stajati uz Shanahanovu raniju procjenu, glasnogovornik Charlie Summers odgovorio je potvrdno, prenosi Reuters.


Godine 2007., Kina je uništila satelit u polarnoj orbiti stvarajući najveći oblak krhotine u povijesti s više od 3.000 objekata, navodi Zaklada za sigurnost svijeta. Budući da je nadmorska visina udara premašila 800 kilometara, mnogi su ostaci ostali u orbiti.


Shanahan je prošlog tjedna izjavio da vjeruje da je Indija izbjegla sličan scenarij testiranjem na nižoj nadmorskoj visini. Najveći indijski obrambeni znanstvenik rekao je da će ostaci izgorjeti za 45 dana.


Bijela kuća je primijenila oprezan ton u četvrtak, rekavši da je svjesna izjava indijske vlade o naporima za ublažavanje opasnosti od otpada. “Nastavit ćemo pozorno pratiti preostale ostatke iz indijskog ASAT testa da bismo osigurali sigurnost imovine na orbiti i aktivnosti u svemirskim letovima kao što je Međunarodna svemirska postaja”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Garrett Marquis, a prenosi Reuters.


Marquis je kazao da su Sjedinjene Države i dalje predane radu sa svim narodima na “ublažavanju operativnih učinaka orbitalnih ostataka”. “Kao dio našeg strateškog partnerstva, Sjedinjene Države nastavit će bliske suradnje s Indijom o zajedničkim interesima u svemiru”, dodao je, navodeći područja koja uključuju “sigurnost”, te ljudsko istraživanje svemira.