Slijedi li vojna intervencija

NAPETO OKO SIRIJE Američka veleposlanica: ‘U jednom času treba reći dosta; Rusi: ‘Sijete kaos’

Hina

Reuters

Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak kako se čini da se tenzije između SAD-a i Rusije nakon navodnog kemijskog napada u Siriji smiruju. »Željeli smo i želimo da SAD, Rusija i sve snage koalicije pokažu senzibilitet i trenutno se, čini se, ozračje malo smiruje«, rekao je Erdogan



Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley rekla je u petak kako Washington procjenjuje da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje najmanje 50 puta tijekom sedmogodišnjeg sukoba, javile su agencije.


Ovo nije bilo prvi puta da sirijski predsjednik Bašar al-Asad koristi kemijsko oružje, rekla je Haley, misleći na napad izveden prošle subote u sirijskoj Dumi u kojem se smatra da je korišteno kemijsko oružje.


»Naš predsjednik nije još donio odluku o mogućoj akciji u Siriji. Ali ako SAD i naši saveznici odluče djelovati u Siriji, bit će to u obranu principa oko kojih se svi slažemo«, rekla je Haley pred Vijećem sigurnosti UN-a čiju je sjednicu zatražila Rusija.




»Sve države i svi narodi imat će štetu ako dopustimo Asadu da učini normalnim korištenje kemijskog oružja«, rekla je Haley koja je naglasila da tijekom dana odlazi u Washington na razgovore u Bijeloj kući.


Američka je predstavnica kazala kako čovjek u nekom trenutku mora djelovati. »Morate reći – sada je dosta«, kazala je, govoreći o brojnim slučajevima kada je u UN-u Rusija stavila veto na istrage o kemijskom oružju u Siriji.


Ruski je veleposlanik Vasilij Nebenzia rekao na sjednici Vijeća sigurnosti da je Zapad jedino zainteresiran »za rušenje sirijske vlade«.


»Zašto sijete kaos na Bliskom istoku?«, upitao je.


»Samo Vijeće sigurnosti ima ovlasti donijeti mjere« protiv Sirije ako se dokaže korištenje kemijskog oružja, rekao je.


Šef UN-a Antonio Guterres obraćajući se VS-u naglasio je da sve države moraju »djelovati odgovorno o ovim opasnim uvjetima«.


Više od 40 ljudi poginulo je prošle subote u navodnom kemijskom napadu u Dumi, objavile su Bijele kacige i nevladina liječnička organizacija Syrian American Medical Society.


Erdogan smatra da se tenzije između SAD-a i Rusije smiruju


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak kako se čini da se tenzije između SAD-a i Rusije nakon navodnog kemijskog napada u Siriji smiruju.


»Željeli smo i želimo da SAD, Rusija i sve snage koalicije pokažu senzibilitet i trenutno se, čini se, ozračje malo smiruje«, rekao je Erdogan u petak novinarima. »Naši se razgovori nastavljaju«, dodao je.


Turski je predsjednik posljednjih dana razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i američkim Donaldom Trumpom.


Turska je saveznica SAD-a i članica NATO-a, a usko surađuje i s Rusijom na sirijskom pitanju, iako Ankara podupire pobunjenike a Moskva režim u Damasku.